ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου
ΕΦΗΜ.: Παραπολιτικά
Ημερ. Δημοσ.: 27/10/23
Σημαντικό επίτευγμα, που απαιτεί συνεχείς προσπάθειες
Η Ελλάδα, έπειτα από 13 χρόνια, ανέκτησε επενδυτική βαθμίδα στην πιστοληπτική της ικανότητα από την Standard & Poor’s Global Ratings (S&P). Ο διεθνής οίκος με την απόφαση αυτή, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, πέτυχε δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις που ήταν ανώτερες των προσδοκιών και ασφαλώς πολύ καλύτερες από τους περισσότερους ομολόγους της στη ζώνη του ευρώ. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας κάτι που μπορεί να προσδώσει πολλαπλά οφέλη στην προσπάθεια μας να επιταχύνουμε την πραγματική σύγκλιση με τις χώρες της ευρωζώνης.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία με τεράστιες γεωπολιτικές και κλιματικές αβεβαιότητες, η Ελλάδα μπορεί να μπει στο ενάρετο κύκλο της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και την αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών και όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών, στις οποίες οι αγορές κρίνουν ότι η ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών δεν εγκυμονεί κινδύνους χρεοκοπίας.
Η οικονομία μας μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις που είναι αναγκαίες για να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και να κατακτήσουμε το εθνικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, διαμορφώνει ασφαλώς ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη, αλλά απαιτεί συνεχείς προσπάθειες για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω. Η προσπάθεια για δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνεχισθεί με συνέπεια και συνέχεια, όλα τα επόμενα χρόνια. Το δημόσιο χρέος πρέπει να αποκλιμακωθεί ενώ το ιδιωτικό χρέος πρέπει να επανέλθει σε λελογισμένα επίπεδα. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και ο επανασχεδιασμός των κρατικών δαπανών από μηδενική βάση είναι μονόδρομος αν θέλουμε να περιορίσουμε περαιτέρω τους άμεσους και έμμεσους φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είναι όμως και απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη. Οι μεγάλες διορθωτικές αλλαγές πρέπει να υλοποιηθούν, χωρίς άλλη αναβολή για να βάλλουμε επιτέλους στην άκρη όλα εκείνα που εμποδίζουν κράτος, θεσμούς, αγορές και επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, στην υλοποίηση της ενεργειακής στρατηγικής που μπορεί να συμβάλει τόσο στην μείωση του κόστους όσο και στην απεξάρτηση από πολυδάπανες εισαγωγές ενέργειας, και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης που παραμένει ένα μεγάλο αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Η Ελλάδα μπορεί να χαμογελά και να αισιοδοξεί. Στο χέρι μας είναι να δώσουμε στις δυνάμεις της παραγωγής, της γνώσης και της καινοτομίας, του επιχειρείν και της δημιουργίας, το οξυγόνο που χρειάζονται για να μεγαλουργήσουν.