Αγαπητά μέλη της Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. του ΕΒΕΑ,
Σχετικά με το θέμα σας γνωρίζουμε ότι, στο ΦΕΚ 3542/Β/8-7-2025 δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ 46982/2025, με Τίτλο : “Καθορισμός κριτηρίων επιβολής και ύψους των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 50 του ν. 4919/2022 στους μη συνεπείς υπόχρεους εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και λοιπά σχετικά θέματα”.
Με βάση την ΚΥΑ αυτή, από 1/1/2026 θα επιβάλλονται από τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. των Επιμελητηρίων διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) το ύψος των οποίων ορίζεται κατά νομική μορφή και κατά περίπτωση παράβασης και επιβάλλεται στους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. λόγω παραβάσεων που άπτονται των υποχρεώσεων δημοσιότητας που προβλέπονται στον ν. 4919/2022 και τυχόν επιπλέον υποχρεώσεων που προκύπτουν από τους ειδικότερους νόμους, ανά εταιρικό τύπο.
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η νομοθεσία στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του ΕΒΕΑ και προκειμένου να μην αναγκαστεί να εφαρμόσει την ανωτέρω διαδικασία επιβολής προστίμων, καλεί τις επιχειρήσεις, που υπάγονται στην Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του ΕΒΕΑ και είναι εγγεγραμμένες στο Γ.Ε.ΜΗ., να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους για τυχόν παραβάσεις που έγιναν κατά τη σύσταση εταιρείας μέσω της e-Υ.Μ.Σ. ή για παραβάσεις που έγιναν κατά τη λειτουργία της εταιρείας όπως αυτές αναφέρονται στα άρθρα 4 έως 11 της ΚΥΑ, το αργότερο μέχρι 31-12-2025.
Το ΕΒΕΑ παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση.
Δείτε το ΦΕΚ 3542/Β/8-7-2025 εδώ.
Σε περίπτωση που δεν υπάγεστε σε κάποια από τις κατηγορίες των παραβάσεων που αναφέρονται στην ΚΥΑ, παρακαλούμε αγνοήστε την παρούσα ειδοποίηση

