Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αναμφίβολα ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα αποτελούσε για πολλά χρόνια ουραγό, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Σήμερα, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI 2022), έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, οι υποδομές και τα δίκτυα. Επίσης, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε κινήσεις ψηφιοποίησης ή ακόμα και στην υλοποίηση προγραμμάτων συνολικού ψηφιακού μετασχηματισμού.
Παρ’ όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά επιτάχυνση των προσπαθειών και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Τα περιθώρια βελτίωσης για τη χώρα μας είναι σημαντικά, τόσο σε επίπεδο τεχνολογικής όσο και ψηφιακής ωρίμανσης, αν θέλει να πρωταγωνιστήσει πανευρωπαϊκά. Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνογνωσίας, η δυσκολία χρηματοδότησης σχετικών επενδύσεων κ.ά.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και του νέου ΕΣΠΑ, παρέχονται σημαντικές ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ψηφιοποίησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι σχετικές δράσεις θα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και προσβάσιμες από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
Πέρα, όμως, από την ύπαρξη ενισχυμένων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, για την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης θα πρέπει να διασφαλιστούν μια σειρά από πρόσθετες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών είναι η κάλυψη του κενού των ψηφιακών δεξιοτήτων, η ολοκλήρωση των ψηφιακών υποδομών της χώρας, η αναβάθμιση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου σε τομείς όπως τα ανοιχτά δεδομένα, η ψηφιακή ασφάλεια κ.ά., η συνέχιση των αλλαγών με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η ενίσχυση των δικτύων ανάμεσα στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και τις επιχειρήσεις.
Κρίσιμης σημασίας ζητούμενο είναι, επίσης, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου ενημέρωσης, καθοδήγησης και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στοχευμένες δράσεις και γόνιμες συνέργιες μεταξύ του δημοσίου τομέα και των φορέων της αγοράς.
Το ΕΒΕΑ – το Επιμελητήριο που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας – πρωταγωνιστεί ήδη σε αυτή την προσπάθεια, έχοντας αναδείξει σε στρατηγική προτεραιότητα τα θέματα ψηφιακής μετάβασης. Μέχρι τώρα, έχει πρωτοπορήσει στη σύσταση της ψηφιακής Υπηρεσίας Μιας Στάσης, έχει δημιουργήσει την ψηφιακή πλατφόρμα e-Επιμελητήριο και συνεχίζει να διευρύνει τις υπηρεσίες που παρέχει ψηφιακά. Παράλληλα, υλοποιεί και σχεδιάζει νέες δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και υποστήριξης των μελών του, σε θέματα ψηφιακής στρατηγικής.
Η τεχνολογική και ψηφιακή μετάβαση και ωριμότητα επιχειρήσεων – και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων – είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες βιώσιμης, αλλά και συνεκτικής ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.