1. Τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης των προϊόντων υποστηρίξατε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αρκούν
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σημαντικά. Είναι κοινωνικά δίκαια και στοχευμένα, ώστε να ανακουφίζουν αυτούς που δυσκολεύονται περισσότερο, να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις των ανατιμήσεων. Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη και θα πρέπει να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, για όσο διαρκεί αυτή η κρίση, χωρίς όμως να ξεφεύγει από το πλαίσιο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Γιατί οι κίνδυνοι από έναν νέο εκτροχιασμό, θα είναι πολύ μεγαλύτεροι.Και βέβαια, η προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, δεν σταματά εδώ. Χρειάζεται ισχυρή διεκδίκηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινές δράσεις με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις, για την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας στις τιμές της ενέργειας. Χρειάζεται διεκδίκηση για να πραγματοποιηθούν τα μεγάλα έργα διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάζεται να επιταχυνθούν οι επενδύσεις, που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και θα περιορίσουν την εξάρτηση της χώρας από παραδοσιακές μορφές.Για να θωρακιστεί η χώρα απέναντι σε τέτοιες κρίσεις, αλλά και για να πετύχουμε μια πραγματικά βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις. Και όχι επιστροφή σε λαϊκίστικες λογικές πλειοδοσίας.
2. Ζητήσατε την θέσπιση πλαφόν 3% από την πλευρά της πολιτείας στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων. Που αποσκοπεί αυτό; Υπάρχουν εξελίξεις;
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΛΥΣΕΩΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΩΝ
Η εκτίναξη του πληθωρισμού που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, δεν οφείλεται αποκλειστικά στη ζήτηση, αλλά σε μια συνολική απορρύθμιση της αγοράς, λόγω εξωτερικών παραγόντων. Σε αυτή τη φάση, η αγορά δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί. Είναι σκόπιμο, λοιπόν, να υπάρξουν από την πλευρά της Πολιτείας στοχευμένες εξισορροπητικές παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τον δίκαιο επιμερισμό του πρόσθετου κόστους και θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην απειλή του αυτοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού.Ένα τέτοιο μέτρο, είναι η θέσπιση πλαφόν 3% στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων. Προτείναμε, λοιπόν, να ισχύσει για όσο διαρκεί αυτή η έκτακτη κατάσταση, προκειμένου να προσφέρει μια ακόμη μικρή ανακούφιση, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για εμάς ζητούμενο είναι η ανάδειξη λύσεων ρεαλιστικών και άμεσα εφαρμόσιμων. Οι μαξιμαλιστικές και στην ουσία ανεδαφικές απαιτήσεις μπορεί να λειτουργούν στην αρένα των εντυπώσεων, αλλά δεν λύνουν προβλήματα.
3. Υπάρχουν λουκέτα στις επιχειρήσεις; Μετά την κρίση της πανδημίας ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία με επιπτώσεις στην οικονομία. Η ρύθμιση των 120 δόσεων πρέπει να υλοποιηθεί;
Ο επιχειρηματικός κόσμος πράγματι έχει αντιμετωπίσει διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και σήμερα βιώνει για μια ακόμη φορά δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, το «κύμα λουκέτων» που κάποιοι επιμένουν να επικαλούνται δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2021, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν συντριπτικά περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Πιο συγκεκριμένα, στο ΕΒΕΑ σημειώσαμε 6.679 εγγραφές έναντι 1.953 διαγραφών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Περιφέρεια. Το περιβάλλον είναι αντίξοο, αλλά οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αγωνίζονται, να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, να υλοποιούν σχέδια. Τα νούμερα που ακούγονται, για κλείσιμο του 30-40% των επιχειρήσεων, δεν είναι μόνο εκτός πραγματικότητας, αλλά υποβαθμίζουν την προσπάθεια και τον κόπο χιλιάδων επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους.Όσον αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι πράγματι ένα μέτρο που μπορεί να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις. Και θα πρέπει να παραμείνει υπό εξέταση. Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό οι όποιες παρεμβάσεις να μην υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Σε μια περίοδο όπου επικρατεί αβεβαιότητα στις αγορές και το κόστος του χρήματος ανεβαίνει, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αυξάνει συνεχώς το έλλειμμα και το χρέος της.
4. Οι εκλογές για τις νέες διοικήσεις στα επιμελητήρια είναι το Δεκέμβριο του 2022. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος;
ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Ναι, θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΕΒΕΑ στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές. Πρόκειται για μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, αφού το Επιμελητήριο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, εδώ και 16 χρόνια. Όπως γνωρίζετε, εκλέγομαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ από το 2006 και από το Δεκέμβριο του 2017 είμαι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής, ως Αντιπρόεδρος, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τίμησαν εκλέγοντας με στη θέση του Προέδρου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Γνωρίζω καλά τη λειτουργία του επιμελητηριακού θεσμού και πιστεύω βαθιά στον αναπτυξιακό του ρόλο.Θέλω, λοιπόν, να συνεχίσω να υπηρετώ ένα ΕΒΕΑ, που θα λειτουργεί ως μοχλός ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Προσθέτοντας αξία στα μέλη του, μέσα από χρήσιμες ανταποδοτικές υπηρεσίες και αξιόπιστη, καθημερινή υποστήριξη. Συμμετέχοντας ουσιαστικά και υπεύθυνα στο δημόσιο διάλογο. Υποστηρίζοντας μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη και τη συλλογική ευημερία.Όσον αφορά, τώρα, το χρόνο των εκλογών: είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν πλήρως το σχεδιασμό τους. Είναι, λοιπόν, δικαιολογημένο και λογικό το αίτημα του συνόλου των προέδρων για παράταση των επιμελητηριακών εκλογών. Είναι ένα αίτημα που κατανοώ και συμμερίζομαι. Γι’ αυτό και ως πρόεδρος του μεγαλύτερου και ισχυρότερου Επιμελητηρίου της χώρας, ζήτησα, με επιστολή μου, από τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ Άδωνι Γεωργιάδη, να αποδεχθεί την παράταση των επιμελητηριακών εκλογών, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Η βασική μας προτεραιότητα σήμερα είναι, μέσα από ρεαλιστικές, βιώσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις – κυρίως τις μικρομεσαίες – με απώτερο σκοπό την κοινωνική ευημερία.
5. Στη διάρκεια της θητείας σας στο ΕΒΕΑ έχετε ρίξε μεγάλο βάρος στην εξωστρέφεια ενώ προωθείτε κοινωνικές πολιτικές.
Εξωστρέφεια για εμάς, σημαίνει να λειτουργούμε ως ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Θέλουμε να είμαστε φορέας μιας σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας, η οποία δεν παράγει μόνο οικονομική αξία, αλλά συμμετέχει, συνεργάζεται, συνεισφέρει ενεργά στην κοινωνική πρόοδο.Γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει να δώσουμε έναν νέο ορισμό στην έννοιά της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Θέλουμε να τη διευρύνουμε, ώστε – πέρα από τη συμβολή στην κάλυψη βραχυπρόθεσμων κοινωνικών αναγκών – να συμβάλει και στην αντιμετώπιση βαθύτερων συστημικών προβλημάτων, να απαντά στις ανάγκες κοινωνικών ομάδων που έχουν παραγκωνιστεί στο παρελθόν, να δημιουργεί ευκαιρίες, να ενδυναμώνει.Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκινήσει ένα νέο κύκλο δράσεων, τα EBEA talks, με στόχο να γεφυρώσουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, να αντιμετωπίσουμε εμπόδια και στερεότυπα και να δημιουργήσουμε διαύλους για την ενσωμάτωσή τους στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα.
Γιάννης Μπρατάκος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ