Μετά από σχετική πληροφόρηση από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ, διαβιβάζεται εδώ έγγραφο Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Νουακσότ, αναφορικά με σχεδιαζόμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας Ευρωπαίων επιχειρηματιών, δραστηριοποιούμενων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, στην Μαυριτανία, το διάστημα 25 έως 26 Απριλίου τ.ε. Η εν λόγω επίσκεψη θα λάβει χώρα σε συνέχεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στο Προεδρικό Μέγαρο Νουακσότ, τον Φεβρουάριο του 2024, με συμμετοχή Μ/Προέδρου, κ. El Ghazouani, Προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κας Ursula Von dcr Leyen, και Ισπανού ΠΘ, κ. Pedro Sanchez.
Η ως άνω επιχειρηματική αποστολή θα αποτελέσει ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ, αφενός, ομάδας σημαντικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, εμπλεκόμενων σε τομέα πράσινου υδρογόνου (ενδεικτικά τομείς χάλυβα, ηλεκτρολυτών, ΑΠΕ, υδρογόνου, λιμενικών και οδικών εγκαταστάσεων κτλ), υπό Hydrogen Europe, και, αφετέρου, αρμόδιων μαυριτανικών Αρχών με σκοπό την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα. Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί συμμετοχή Total Ener 112, Chariot, Conjucta, Hy24.
Η Αντιπροσωπεία ΕΕ σε Νουακσότ ζητάει αρωγή διαπιστευμένων Πρεσβειών κ-μ ΕΕ σε Μαυριτανία για κινητοποίηση, αφενός, επιχειρήσεων τους και, αφετέρου, χρηματοδοτικών αναπτυξιακών οργανισμών, που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για συμμετοχή σε συγκεκριμένη αποστολή σε Μαυριτανία.
Οι ενδιαφερόμενος επιχειρήσεις καλούνται να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Πρόεδρο Hydrogen Europe, κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη (j.chatzimarkakis@hydrogeneurope.eu) και τη βοηθό του, κα Vera Ventura (ν.ventura@hydrogeneurope.eu). Οριστικός κατάλογος συμμετεχόντων, ο οποίος αναμένεται να αριθμεί περί τους 30, θα κοινοποιηθεί από το Hydrogen Europe, την Παρασκευή 22.03.2024.
Σημειώνεται, ότι η ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου αποτελεί προτεραιότητα για τη μαυριτανική Κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει ανάδειξη της χώρας σε βασικό παραγωγό και εξαγωγέα πράσινου υδρογόνου, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Συναφή Μνημόνια Συνεργασίας έχουν συναφθεί με τις CWP Global, Chariot, Total Ener, BP, Infinity Power Holding και Conjucta. Οι προοπτικές της χώρας στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας, και ιδίως του υδρογόνου, δημιουργούν αξιόλογες προοπτικές, τόσο θεσμικής, όσο και επιχειρηματικής συνεργασίας της χώρας μας με τη Μαυριτανία.