Με ιδιαίτερη επιτυχία, αποτελώντας ένα ακόμα βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του Καναδά και την εποικοδομητική προσέγγιση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η αποστολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II). To Toronto Economic Forum ΙΙ διοργανώθηκε στις 23 Οκτωβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με το Hellenic Initiative Canada και με την υποστήριξη του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-Καναδικού Συμβουλίου Εμπορίου.
Ειδικότερα, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, πήρε μέρος στη συζήτηση με τίτλο «Αμοιβαίες επενδύσεις και ισχυροποίηση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Καναδά», όπου ανέλυσε τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Καναδά. Στην αρχή της ομιλίας της, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε «το κοινό όραμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με κινητήριες δυνάμεις την υγιή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση που συνδέει τις δύο χώρες» και εξήρε τον σημαντικό ρόλο της «μεγάλης ομογενειακής κοινότητας, η οποία λειτουργεί μεταξύ των δύο λαών ως γέφυρα αλλά και ως σημαντικός μοχλός προώθησης της οικονομικής συνεργασίας». Όπως είπε η κα Εφραίμογλου, «ο Καναδάς αποτελεί σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο της Ελλάδας. Είναι μεταξύ των κυριότερων προορισμών για εθνικής σημασίας τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, αλλά και ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στη χώρα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενη στους τομείς για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ότι υπάρχει «η δυνατότητα να επεκτείνουμε το διμερές εμπόριο σε ήδη εδραιωμένους τομείς, όπως είναι αυτός τον τροφίμων – ο οποίος θεωρώ ότι θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί, καθώς αυξάνεται σταθερά το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ποιοτικά, ασφαλή τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία. Ο τουρισμός, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, τα δομικά υλικά, τα μεταλλεύματα, είναι κλάδοι στους οποίους επίσης παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας. Παράλληλα, αναδεικνύονται και νέα πεδία, όπως είναι η πράσινη μετάβαση, η καινοτομία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία».
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες για εμπορικές συνεργασίες και επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. «Ο τομέας των ΑΠΕ στη χώρα μας αναπτύσσεται ταχύτατα, ιδιαίτερα στους τομείς της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών, αξιοποιώντας τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας, αλλά και ένα εξαιρετικό επιχειρηματικό δυναμικό. Οι συνθήκες για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω», είπε η κα Εφραίμογλου. Ενώ για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκτίμησε πως θα φέρει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η επενδυτική βαθμίδα», όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «ενισχύει πρακτικά και συμβολικά την αξιοπιστία και τις σταθερές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ακόμη, ανέδειξε τον ρόλο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ως ισχυρού πυλώνα εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στη διοργάνωση στρατηγικά στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών, τη δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης, καθώς και την παροχή αξιόπιστης επιχειρηματικής πληροφόρησης και υποστήριξης. «Πρωταγωνιστούμε, επίσης, εδώ και μια δεκαετία, στην προσπάθεια για ενδυνάμωση και τη διεθνοποίηση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας με αποτελεσματικές δομές υποστήριξης, αλλά και μέσω της δικτύωσης με φορείς καινοτομίας παγκόσμιας εμβέλειας. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην εποικοδομητική προσέγγιση των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Καναδά, σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς εξωστρέφειας των δύο χωρών, αλλά και με διμερή επιμελητήρια και κλαδικούς φορείς. Φέτος, έχουμε τη χαρά να υποστηρίζουμε την παρουσία μιας ομάδας δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων, με σκοπό την πραγματοποίηση Β2Β συναντήσεων – σε συνεργασία με το γραφείο ΟΕΥ του Τορόντο», πρόσθεσε η κα Εφραίμογλου.
Παράλληλα, στο Φόρουμ πήρε μέρος ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Δημήτριος Δημητρίου, ως ομιλητής στην ενότητα «Τουρισμός και επιρροή των κοινοτήτων της Διασποράς».
Την επόμενη μέρα, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο δράσεων προώθησης των ελληνικών οίνων, συμμετείχαν σε εκδήλωση για το ελληνικό κρασί, όπου πήραν μέρος 29 ελληνικά οινοποιεία με την παρουσία στο Τορόντο των Ελλήνων οινοποιών.
Στην επιχειρηματική αποστολή του ΕΒΕΑ στο Τορόντο συμμετείχαν, ακόμη, η Πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, κα Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, το μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, επίσης ως ομιλητής, η Διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων ΕΒΕΑ, κα Ελένη Φώτη, καθώς και εκπρόσωποι έξι ελληνικών εταιρειών. Ειδικότερα, εκπρόσωποι των εταιρειών Hellenic Fine Oils S.A., Helios Pasta Industry, Trikalinos EE, DP Pumps S.A., Attiki Bee Culturing CO και Safesize συμμετείχαν στην αποστολή με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και την ενίσχυση των brand τους στην παγκόσμια αγορά. Κατά τη διάρκεια του Toronto Economic Forum II πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από τριάντα Β2Β επιχειρηματικές συναντήσεις. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και με κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές επισκέψεις στα γραφεία των καναδικών εταιρειών.