ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου
ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ημερ. Δημοσ.: 7/7/23
Στόχος η επενδυτική βαθμίδα
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει επιτύχει 12 διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας. Το γεγονός αυτό αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην οικονομία, παρά τις απρόοπτες αντιξοότητες και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση.
Σήμερα, η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που – σύμφωνα και με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος – μπορεί να συμβεί εντός του 2023. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για την οικονομία, σηματοδοτώντας το τέλος της βαθιάς και οδυνηρής κρίσης που βίωσε η χώρα, την προηγούμενη δεκαετία.
Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα – που αποτελεί προϋπόθεση για να επανέλθουν σε αυτή και οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις – θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης, στην αξιοπιστία και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Θα βελτιώσει τις προσδοκίες των επενδυτών, θα οδηγήσει σε σημαντική εισροή χρημάτων σε ελληνικούς τίτλους και θα διευρύνει την επενδυτική βάση της χώρας. Θα μειώσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων, τόσο για το κράτος όσο και για τις τράπεζες, κάτι που θα μεταφραστεί σε φθηνότερο δανεισμό και καλύτερες συνθήκες ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς διανύουμε περίοδο αύξησης των επιτοκίων διεθνώς, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών έφεραν την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, με τις αγορές να αντιδρούν θετικά στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Πέρα, όμως, από την πολιτική σταθερότητα, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά ενόψει των επόμενων αξιολογήσεων, με βάση τα διαρθρωτικά, τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά της χαρακτηριστικά, αλλά και στοιχεία όπως η ποιότητα της διακυβέρνησης και της λειτουργίας των θεσμών.
Πολλά θα κριθούν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και από τα μηνύματα που θα δοθούν τους επόμενους μήνες, όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που θα εξαγγελθούν. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η δημοσιονομική ισορροπία και η ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων είναι οι κρίσιμοι πυλώνες της προσπάθειας, για να εξασφαλίσει η χώρα την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα και – ταυτόχρονα – προϋποθέσεις σταθερότητας και ανθεκτικής ανάπτυξης στο μέλλον.
Η Ελλάδα έχει σήμερα την ευκαιρία να αποτινάξει, μετά από πολλά χρόνια, το στίγμα που άφησε η πολυετής οικονομική κρίση και να επιστρέψει ουσιαστικά και ισότιμα μεταξύ των υγιών οικονομιών της ευρωζώνης. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε το στόχο.