Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών – Ε.Β.Ε.Α., ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για τη δυνατότητα που έχουν να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, που θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων («οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές») και να δει τι έγινε στην πράξη κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής της.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 27 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:00.
Οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και σύντομης διάρκειας. Μπορείτε να βρείτε το ερωτηματολόγιο ΕΔΩ.
Στην 1η ερώτηση : “Πληκτρολογήστε τον επταψήφιο αναγνωριστικό κωδικό του μέλους του δικτύου Enterprise Europe Network (EEN) που σας έστειλε το παρόν ερωτηματολόγιο (αλφαριθμητικός κωδικός)”: GR00025
Λίγα λόγια για την Οδηγία:
Πλαίσιο και πεδίο εφαρμογής
Στην αγροδιατροφική αλυσίδα, οι ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (ΑθΕΠ), όταν μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι εμπορικοί εταίροι επιβάλλουν ορισμένους όρους και πρακτικές εις βάρος των μικρότερων προμηθευτών. Οι εν λόγω ΑθΕΠ περιλαμβάνουν καθυστερήσεις πληρωμών, ακύρωση χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση ή μονομερείς αλλαγές στους όρους προμήθειας.
Η ΕΕ εξέδωσε την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές το 2019, και τα κράτη μέλη της ΕΕ όφειλαν να την μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία έως την 1η Μαΐου 2021 και να την εφαρμόσουν το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου 2021.
Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας για τους γεωργούς και τους μικρομεσαίους προμηθευτές έναντι των ΑθΕΠ. Τα κράτη μέλη είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν το επίπεδο προστασίας κατά τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.
Η οδηγία περιλαμβάνει κατάλογο 16 αθέμιτων εμπορικών πρακτικών: 10 από αυτές τις πρακτικές απαγορεύονται ρητά (μαύρος κατάλογος) και έξι πρακτικές μπορούν να επιτρέπονται σε περίπτωση προηγούμενης συμφωνίας και των δύο μερών (γκρίζος κατάλογος).
Οι 10 ΑθΕΠ που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο και απαγορεύονται πάντοτε:
- Πληρωμή κατόπιν χρονικού διαστήματος που υπερβαίνει τις 30 ημέρες για αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα
- Πληρωμή κατόπιν χρονικού διαστήματος που υπερβαίνει τις 60 ημέρες για άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα
- Ακύρωση παραγγελιών για αλλοιώσιμα αγροδιατροφικά προϊόντα χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση
- Μονομερής αλλαγή της σύμβασης από τον αγοραστή
- Πληρωμές που δεν συνδέονται με συγκεκριμένη συναλλαγή
- Μεταφορά του κινδύνου απώλειας και φθοράς στον προμηθευτή
- Απόρριψη των αιτημάτων του προμηθευτή για γραπτή επιβεβαίωση συμφωνίας προμήθειας από τον αγοραστή
- Κατάχρηση εμπορικών απορρήτων από τον αγοραστή
- Εμπορικά αντίποινα από τον αγοραστή
- Μεταφορά του κόστους εξέτασης των καταγγελιών των πελατών στον προμηθευτή
Οι 6 γκρίζες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που μπορεί να επιτρέπονται εάν ο προμηθευτής και ο αγοραστής συμφωνήσουν σαφώς εκ των προτέρων:
- Επιστροφή μη πωληθέντων προϊόντων
- Πληρωμή του προμηθευτή για την αποθεματοποίηση, την επίδειξη ή προσθήκη σε κατάλογο
- Πληρωμή του προμηθευτή για την προώθηση
- Πληρωμή του προμηθευτή για την εμπορική προώθηση
- Πληρωμή του προμηθευτή για τη διαφήμιση
- Πληρωμή του προμηθευτή για το προσωπικό του αγοραστή, τη διαρρύθμιση των χώρων
Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη οφείλουν να ορίσουν τις αρχές που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου, οι οποίες μπορούν να κινούν έρευνες, να λαμβάνουν καταγγελίες και να επιβάλλουν πρόστιμα στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα πορίσματα της εν λόγω αξιολόγησης έως την 1η Νοεμβρίου 2025, το αργότερο. Τα εν λόγω πορίσματα ενδέχεται να συνοδεύονται από νομοθετικές προτάσεις.