E-mails : idevetzi@acci.gr & euroaffairs@acci.gr
1. Στην αρμοδιότητα του Τμήματος αυτού σύμφωνα με το άρθρο: 3 Π.Δ. 265/25.9.2002 ΦΕΚ 233/Α/8.10.2002, υπάγονται:
- Η παρακολούθηση και καταγραφή των θεσμικών μεταβολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συσχέτιση αυτών με τους αντίστοιχους θεσμούς που ισχύουν στην Ελλάδα.
- Η παρακολούθηση της κοινοτικής εμπορικής πολιτικής, καθώς και της δομής του νομικοοικονομικού κοινοτικού καθεστώτος, που επηρεάζει την παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των αγαθών.
- Η Επικοινωνία και η Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η παρακολούθηση των εκδόσεων, των ανακοινώσεων και των οδηγιών, καθώς και η διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων που αφορούν στο επιχειρείν γενικά για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειάς και της απασχόλησης.
- Η επιμέλεια της προπαρασκευής του έργου για τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε διεθνή συνέδρια και η μέριμνα για την οργάνωση διεθνών συνεδρίων.
- Η παρακολούθηση των σχέσεων του Ε.Β.Ε.Α. με τα Ευρωεπιμελητήρια (Eurochambres), και η συνεργασία με το Γραφείο της Κ.Ε.Ε. στην αλλοδαπή.καθώς και των ομάδων εργασίας που η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) έχει συστήσει, κατ’ αντιστοιχία ανάλογων ομάδων εργασίας των Ευρωεπιμελητηρίων.
- Η παροχή ενημέρωσης και πληροφόρησης στις επιχειρήσεις – μέλη μας για θέματα και εργαλεία σχετικά με δράσεις – πρωτοβουλίες και εργαλεία της Ε.Ε, όπως:
– το Δίκτυο Solvit, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς ευκαιρίες σε κάθε ενδιαφερόμενο να επιλύσει το πρόβλημα του και να ασκήσει το δικαίωμα του χωρίς την άσκηση προσφυγής σε ένδικα μέσα.
– την πλατφόρμα “Access2Markets and Single Entry Point” που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που δίνει τις πληροφορίες που χρειάζεται ο επιχειρηματίας προκειμένου να συναλλαχθεί με τρίτες χώρες, (π.χ. σχετικά με δασμούς, φόρους, τελωνειακά καθεστώτα, απαιτήσεις, κανόνες καταγωγής, μέτρα για τις εξαγωγές, στατιστικές, εμπορικούς φραγμούς), ενώ, παράλληλα, του δίνει την δυνατότητα να διατυπώνει ερωτήματα για τα πιθανά εμπόδια που αντιμετωπίζει και να αναζητά βοήθεια.
2. Περαιτέρω στην αρμοδιότητα του Τμήματος σύμφωνα με το ΦΕΚ 171 Α’ (Ν. 4497/13.11.2017 άρθρο 65, καθώς και την αριθ. 10/23.5.2018 απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Β.Ε.Α, είναι: Η λειτουργία της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α., η οποία περιλαμβάνει, την αξιολόγηση των αιτήσεων νεοφυών επιχειρήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα φιλοξενείας, την αξιολόγηση και καταγραφή των εκπαιδευτικών τους αναγκών, την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, την υποστήριξή τους για εύρεση χρηματοδότησης και δικτύωση. Την συμμετοχή σε εθνικές / διεθνείς εκθέσεις καινοτομίας και τεχνολογίας (ΜΟΒΙLE WORLD CONGRESS BARCELONA, BEYOND, Startup Extreme 2024, Collision, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, WEB SUMMIT και SLUSH). Την συνδιοργάνωση και τη συμμετοχή σε Διαγωνισμούς Καινοτομίας, όπως: 1) ‘Hackathon for Health and Wellness Crete 2024’ και 2) “Greece – Türkiye Hackathon 2024-25”. Την προώθηση συνεργασιών με άλλους Φορείς για την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με Πανεπιστήμια, Περιφέρειες, Δήμοι, Ερευνητικά Κέντρα, κ.λπ. Επίσης, την ενεργή υποστήριξη του Εθνικού Μητρώου νεοφυών Επιχειρήσεων, της Πρωτοβουλίας ELEVATE GREECE της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιχειρηματικής καινοτομίας και εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων και της νεοφυούς Επιχειρηματικότητας καθώς και την Συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών – Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε προωθώντας την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ΘΕΑ: https://theathensincube.gr/
3) Η Υποστήριξη της λειτουργίας του «Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων Ελλάδος – BANG» και ενίσχυση του ρόλου του ως υποστηρικτή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τo δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων BANG του Ε.Β.Ε.Α: https://businessangelsgreece.gr
4) Επιπρόσθετα, στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έχει ανατεθεί σύμφωνα με ΦΕΚ 171 Α’ (Ν. 4497/13.11.2017 άρθρο 65 και την αριθ. απόφασης 10/24.5.2019 της Δ.Ε. του Ε.Β.Ε.Α, η Συμμετοχή σε Προσκλήσεις / Προτάσεις είτε ως συντονιστής εταίρος ή εταίρος και η Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την υποστήριξη των αναπτυξιακών δράσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας εν γένει στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα:
i) Υποστήριξη της συμμετοχής του Ε.Β.Ε.Α. στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Enterprise Europe Network” και στο αντίστοιχο, Εθνικό Δίκτυο: “Enterprise Europe Network Ηellas 2025” (περίοδοι λειτουργίας: 2022 – 2025 και 2025 – 2028), στο πλαίσιο του προγράμματος: “Single Market Programme (SMP COSME)”, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποστολή του Δικτύου είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις με δυναμικό καινοτομίας και εξωστρέφειας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και την καθοδήγηση των ΜμΕ, την καταγραφή τους στην πλατφόρμα του ΕΕΝ για την αναζήτηση συνεργασιών με εταιρίες του εξωτερικού. Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, ενημέρωση των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων σχετικά με την διοργάνωση matchmaking εκδηλώσεων, σχετικές με το αντικείμενό τους και δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής τους. Παροχή υποστήριξης επίτευξης partnership agreements και company missions, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών αποστολών και διενέργειας B2B meetings κ.λπ.
ii) Υποστήριξη του έργου: “SUCCEED – SUpporting small medium enterprises and innovative startups to aCCEleratE their Development through the provision of holistic services”, του Προγράμματος “Business Innovation Greece”. Η διάρκεια του έργου ήταν: 19.7.2023 – 30.4.2024 και το Ε.Β.Ε.Α ήταν συντονιστής εταίρος, με συνολική επιδότηση: 200.000€. Υποστηρίχτηκαν καινοτόμες ΜμΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς «πράσινης» καινοτομίας και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), όπου συμμετείχαν σε πρόγραμμα υποστήριξης που περιελάμβανε επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring) και συμμετοχή σε διεθνείς επιχειρηματικές διοργανώσεις.
iii) Υποστήριξη του έργου: “INSPIRATION – Supporting INnovative StartuPs towards cIRculAriTy inclusION”, του Προγράμματος: “Business Innovation Greece. Η διάρκεια του έργου ήταν: 4/8/2023 – 30/4/2024. Η επιδότηση για το Ε.Β.Ε.Α ήταν: 88.650,00€ Συντονιστής του έργου ήταν η Triaena Synergies P.C. και εταίροι του έργου: το Ε.Β.Ε.Α και το International Development Norway (IDN). Στο πλαίσιο του Έργου, υποστηρίχτηκαν συνολικά 22 ελληνικές ΜμΕ και startups, μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος 40 ωρών και συμβουλευτικής υποστήριξης 90 ωρών, με σκοπό να μετατρέψουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο σε βιώσιμο (sustainable) και κυκλικό (circular), ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την αναγνώρισή τους στους ακόλουθους τομείς:
- Καινοτομία Πράσινης Βιομηχανίας (Green Industry Innovation),
- Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth) και Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (Information Communication Technologies).
5. Tο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υποστηρίζει τις Δράσεις ΕΚΕ και Βιώσιμης Ανάπτυξης και συγκεκριμένα:
1) “Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – (CSR HELLAS), στο οποίο το Ε.Β.Ε.Α είναι ιδρυτικό Μέλος, στο πλαίσιο αυτό συστήθηκε ομάδα εργασίας για την εξέταση της προσαρμογής και ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2022/2464 που αφορά στο Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD στο ελληνικό δίκαιο η οποία έκδωσε το Εθελοντικό Πρότυπο Βιωσιμότητας για μη εισηγμένες ΜμΕ (VSME).
2) “Οικουμενικό Σύμφωνο του Ο.Η.Ε. – UN GLOBAL COMPACT” και του αντίστοιχου Δικτύου, “Global Compact Network Hellas – GCNH”, στο οποίο το Ε.Β.Ε.Α είναι ιδρυτικό Μέλος, στο πλαίσιο της υποστήριξης των Δέκα Βασικών Αρχών και της Αναφοράς Δέσμευσης (Communication on Engagement – COE) του Ε.Β.Ε.Α.
3) Πρωτοβουλία: “Sustainable Greece 2020”, στην οποία το Ε.Β.Ε.Α. συμμετέχει ως Ιδρυτικό Μέλος και έχει ως στόχο, να ευαισθητοποιήσει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της άσκησης Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και του Θεσμού: “BRAVO Sustainability Awards” που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και άλλους Φορείς να αναδείξουν τις Πρωτοβουλίες και τις Δράσεις που έχουν αναπτύξει για την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
6. Τέλος, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συμμετέχει και υποστηρίζει τις παρακάτω Ευρωπαϊκές Δράσεις – Συνεργασίες, όπως:
- Τη Λέσχη των Κυρίων Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών ΕΒΕ – Club of Main European Metropolitan CCIs – (Club of MEMCCIs). Με πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Α στις αρχές του 2024 έγινε προσπάθεια της επανίδρυσης και επαναλειτουργίας της Λέσχης των Κυρίων Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών ΕΒΕ – Club of Main European Metropolitan CCIs, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε με την επιτυχημένη εναρκτήρια συνάντηση που έλαβε χώρα στις 10 – 11 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος», με την συμμετοχή 12 Επιμελητηρίων, συγκεκριμένα συμμετείχαν: τα Επιμελητήρια της Βαρκελώνης, των Βρυξελλών, της Βουδαπέστης, της Φρανκφούρτης, της Κωνσταντινούπολης, του Λουξεμβούργου, της Λυόν, της Μαδρίτης, της Μασσαλίας, του Παρισιού και του Τορίνο, της Ουκρανίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία πλατφόρμας για δικτύωση μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών επιμελητηρίων στην Ευρώπη.
- Το European Business & Innovation Centre Network (EBN), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Επιχειρήσεων και Καινοτομίας, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διευκολύνει την πανευρωπαϊκή, παγκόσμια κοινότητα ανθρώπων που χρησιμοποιούν καινοτόμες επιχειρήσεις ως μοχλό για περιφερειακή (οικονομική, βιώσιμη και κοινωνική) ανάπτυξη στο πλαίσιο αυτό, γίνεται η προετοιμασία του ψηφιακού φακέλου με τα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της Θερμοκοιτίδας. για την πιστοποίηση και λήψης του σήματος ποιότητας EU|BIC.