Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, είμαστε ξανά εδώ. Γιορτάζουμε ένα θεσμό που τιμά, όχι μόνο τις επιχειρηματικές επιδόσεις, αλλά κυρίως τις αξίες και την προσπάθεια που κρύβεται πίσω από αυτές.
Για πάνω από 20 χρόνια, τα βραβεία του ΕΒΕΑ αναδεικνύουν το επιχειρηματικό όραμα, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την τόλμη.
Αναδεικνύουν και τιμούν την περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα, την προσήλωση στις αρχές της ηθικής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Για την επένδυσή τους στην έρευνα, στην καινοτομία, στις ψηφιακές και τις πράσινες τεχνολογίες. Για τη συνεισφορά τους στην απασχόληση και στην κοινωνία. Επιβραβεύουν νέες, αναπτυσσόμενες και ελπιδοφόρες επιχειρήσεις. Και αναδεικνύουν τη νέα γενιά δυναμικών επιχειρηματιών.
Για πρώτη φορά όμως φέτος, τα βραβεία ΕΒΕΑ τιμούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ως μία ακόμη δράση ενίσχυσής της, με την ελπίδα ότι η αναγνώριση της γυναικείας προσφοράς στο επιχειρείν, θα δώσει ένα ακόμη κίνητρο για την εξάλειψη των ανισοτήτων. Επιχειρηματικά, αλλά και κοινωνικά.
Σε όλες τις κατηγορίες βράβευσης βλέπουμε με χαρά να ανεβαίνει, χρόνο με το χρόνο, τόσο ο αριθμός όσο και το επίπεδο των συμμετοχών.
Ακόμα και σε δύσκολες για την οικονομία περιόδους, είδαμε τις επιχειρήσεις που αξίζουν τη διάκριση να πληθαίνουν. Κι όχι να λιγοστεύουν. Κι αυτό είναι για εμάς η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας. Που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.
Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ, είδαμε να συμβαίνουν πολλά. Είδαμε τις ζωές και τις δουλειές μας να ανατρέπονται εξαιτίας μιας πανδημίας, που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει.
Είδαμε την κλιματική κρίση να κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της, με ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές
καταστροφές. Είδαμε, μετά από δεκαετίες, να ξεσπά πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είδαμε οικονομίες, επιχειρήσεις και πολίτες να δοκιμάζονται.
Είδαμε, όμως, παράλληλα, να «αφυπνίζονται» αξίες, να ενεργοποιούνται θετικά αντανακλαστικά. Είδαμε να γεννιούνται και να πετυχαίνουν καινούριες προσπάθειες. Επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην εθνική προσπάθεια για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Εργοδότες και εργαζόμενους να ενώνουν δυνάμεις, να βρίσκουν λύσεις και να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα.
Είδαμε την πανδημία να γίνεται καταλύτης για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του κράτους και της οικονομίας. Να ανοίγει τον δρόμο σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Να ωθεί τις επιχειρήσεις στην αξιοποίηση νέων εργαλείων, στην υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.
Είδαμε το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας να ανθίζει. Και να αναδεικνύει για πρώτη φορά «μονόκερους», με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Όλα αυτά λειτουργούν σήμερα ως αντίβαρο, στην απαισιοδοξία και στην αβεβαιότητα. Το τελευταίο διάστημα, τα σύννεφα στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας πυκνώνουν. Η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί σοβαρές πιέσεις στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, στην κατανάλωση.
Η λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου επηρεάζεται και μετασχηματίζεται. Τα επιτόκια αυξάνονται, με αποτέλεσμα το χρήμα γίνεται ακριβότερο και να επιβαρύνονται οι χώρες με υψηλό χρέος. Και τα πράγματα φαίνεται ότι θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα είναι να καταφέρει να σταθεροποιηθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που δημιουργούν οι ανατιμήσεις, είναι λογικό να αναδεικνύεται σήμερα σε κεντρική προτεραιότητα. Μια προτεραιότητα, που πρέπει να εντάξουμε στην ευρύτερη εικόνα, για το πού βρίσκεται και που πρέπει να πάει η ελληνική οικονομία.
Δεν είναι βιώσιμη λύση για τον πληθωρισμό οι διαρκείς, οριζόντιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η αναβάθμιση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση των εξαγωγών και των εσόδων του κράτους. Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.
Αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα. Για σήμερα και για αύριο.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τους όρους για ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που θα διασφαλίζει σταθερότητα και θα θωρακίζει πραγματικά την οικονομία απέναντι στις αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος.
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι μονόδρομος.
Για να μην κινδυνεύει η χώρα και οι επιχειρήσεις, κάθε φορά που το κόστος του χρήματος ανεβαίνει, πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Για να έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό, πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας.
Για να ενισχύσουμε πραγματικά το κοινωνικό κράτος, πρέπει να παράγουμε περισσότερο εθνικό πλούτο.
Για να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ, πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά και προκοπή.
Σε όλους αυτούς τους τομείς, έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Και πρέπει να συνεχίσουμε.
Οι επιχειρήσεις έχουν αντίληψη της πραγματικότητας. Δεν περιμένουν μαγικές λύσεις. Είναι έτοιμες να δώσουν για μια ακόμη φορά τη μάχη τους, ενάντια στις δυσκολίες. Είναι, ταυτόχρονα, έτοιμες να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία.
Αυτό που ζητούν είναι ξεκάθαρο. Να μην γυρίσουμε πίσω. Να μην αφήσουμε αυτή την κρίση να γκρεμίσει, όσα με κόπο και θυσίες καταφέραμε ως χώρα, τα τελευταία χρόνια.
Η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Κι αυτό θέλουν να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις, οι πολίτες: Ότι κάθε μέρα που περνά, κάτι διορθώνεται. Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Μια καινούρια ευκαιρία δημιουργείται.
Αυτό που ζητούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, είναι μια οικονομία – μια χώρα – που δεν λειτουργεί μόνο σε συνθήκες ηλιοφάνειας. Αλλά μπορεί να αντέχει, να εξασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική, μέσα στις συννεφιές και τις καταιγίδες.
Αυτή την οικονομία, που δεν καταφέραμε να χτίσουμε τις προηγούμενες δεκαετίες, μπορούμε να τη χτίσουμε τώρα. Δυνατότητες υπάρχουν και τις βλέπουμε.
Παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας, η επενδυτική δραστηριότητα ανακάμπτει. Το περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί αισθητά. Με μείωση μιας σειράς φορολογικών επιβαρύνσεων, με θετικά βήματα για τη μείωση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων.
Ο τουρισμός πάει καλά, φέρνοντας πολύτιμα έσοδα στη χώρα. Ξεκινά η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Που μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα, στη δύσκολη αυτή περίοδο. Αλλά κυρίως να επιταχύνουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, χρηματοδοτώντας νέες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.
Έχουμε, τέλος, την ασφάλεια που παρέχει η συμμετοχή της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη. Γιατί, με όλες τις αδυναμίες της, η Ευρώπη ήταν και παραμένει η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας που διαθέτουμε, σε ταραγμένες περιόδους.
Παρά τα εμπόδια, έχουμε τις δυνατότητες να τα πάμε καλά. Αρκεί τώρα, στην κρίσιμη στιγμή, να μη θυμηθούμε τον κακό μας εαυτό.
Σε ένα χρόνο περίπου έχουμε εκλογές. Στο διάστημα που μεσολαβεί, έχουμε μπροστά μας δύο δρόμους:
Ο ένας είναι να αναλώσουμε τις δυνάμεις μας, καλλιεργώντας κλίμα όξυνσης. Να δώσουμε τροφή στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία. Να ακούσουμε ξανά τις πολιτικές δυνάμεις να πλειοδοτούν σε υποσχέσεις: για εύκολες λύσεις σε δύσκολα ζητήματα. Για παροχές προς κάθε κατεύθυνση, με χρήματα που η χώρα δεν έχει.
Ο άλλος δρόμος είναι να συμφωνήσουμε στα βασικά: Ότι θα διασφαλίσουμε στους ευάλωτους την προστασία που χρειάζεται, ώστε κανείς να μη μείνει πίσω.
Ότι από εδώ και πέρα η αβεβαιότητα και οι αλλαγές είναι αναπόφευκτα μέρος της κανονικότητάς μας. Ότι όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εμείς θα πρέπει να μάθουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Και να αντιπαρατεθούμε με προτάσεις, ιδέες και σχέδια.
Για το πώς θα γίνει η οικονομία μας δημοσιονομικά και παραγωγικά πιο υγιής και ισχυρή. Ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις.
Για το πώς θα διαχειριστούμε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Πώς θα διασφαλίσουμε καθαρότερη ενέργεια, με βιώσιμο κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Για το πώς θα τοποθετηθούμε στρατηγικά, σε ένα νέο περιβάλλον, όπου οι εμπορικές αλυσίδες ανασχεδιάζονται και αναδεικνύονται νέοι περιφερειακοί πόλοι.
Για το πώς θα βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας να δυναμώσουν. Να γίνουν περισσότερο παραγωγικές, ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.
Για το πώς θα κινητοποιήσουμε σοβαρές εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Οι οποίες θα δημιουργήσουν βιώσιμες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Για το πώς θα συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, με τις ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας. Για το πώς θα καλλιεργήσουμε νέες δεξιότητες, σε κλάδους με υψηλή ζήτηση.
Για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, πώς θα ενισχύσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη.
Πάνω από όλα: για το πώς θα κάνουμε αυτή τη χώρα βιώσιμη και φιλική για τους νέους ανθρώπους. Για τις γενιές που ακολουθούν και που θα πρέπει να ζήσουν με τις δικές μας επιλογές.
Στο διάστημα που ακολουθεί, πρέπει να επιλέξουμε. Θα μείνουμε στην πόλωση, στην τοξική αντιπαράθεση και στην προεκλογική αμετροέπεια, την ώρα που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει;
Ή θα δώσουμε αξία στο δημόσιο διάλογο, τολμώντας να συζητήσουμε επί της ουσίας – ανοιχτά και ρεαλιστικά – για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος.
Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και καλές πρακτικές. Επιταχύνοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιδιώκοντας τη συναίνεση, γύρω από δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις.
Οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που βραβεύονται σήμερα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Ότι αυτή η χώρα διαθέτει μια πολύτιμη «μαγιά» ανθρώπων με ικανότητες, με φιλοδοξίες, με όραμα.
Με έμπνευση από το δικό τους παράδειγμα, με ειλικρίνεια, με αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Θερμά συγχαρητήρια σε όσες και όσους βραβεύονται απόψε.
Θερμές ευχαριστίες σε όλες και όλους εσάς, που μας τιμάτε με την παρουσία σας.