«Ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συμμετέχω στο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί τα τελευταία χρόνια σταθερή πηγή αισιοδοξίας, εν μέσω δυσκολιών για την ελληνική οικονομία. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, παρά την ιδιαίτερα αρνητική διεθνή συγκυρία.
Το 2021 είδαμε την αξία των ελληνικών εξαγωγών να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ. Και η αύξηση συνεχίζεται δυναμικά τους πρώτους μήνες του 2022, σε ένα περιβάλλον που έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Οι επιδόσεις αυτές αποτυπώνουν τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Δείχνουν ότι οι εξαγωγείς μας έχουν καταφέρει να χτίσουν όλα αυτά τα χρόνια αξιοσημείωτες αντοχές και προσαρμοστικότητα, απέναντι σε διαδοχικές κρίσεις.
Ενθαρρυντική είναι, επίσης, η σταδιακή βελτίωση της διαφοροποίησης των ελληνικών εξαγωγών. Τόσο στη σύνθεσή τους, με την είσοδο νέων προϊόντων. Όσο και στον γεωγραφικό τους προσανατολισμό, με την ανάπτυξη παρουσίας σε νέες αγορές.
Από την άλλη, όμως, δεν λείπουν οι πηγές προβληματισμού, με κυριότερη τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.
Το γεγονός αυτό, δυστυχώς, δεν σχετίζεται μόνο με τη συγκυριακή αύξηση της αξίας των εισαγωγών, λόγω του πληθωρισμού. Αποτυπώνει ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Επιβεβαιώνει την ανάγκη να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων. Επιβεβαιώνει την ανάγκη για διεύρυνση της εξαγωγικής μας βάσης.
Αν θέλουμε να αυξηθεί η συνεισφορά των εξαγωγών στο 25% του ΑΕΠ ως το 2025, είναι απαραίτητο να μπουν ενεργά στη «μάχη» περισσότερες επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες – οι οποίες είτε δεν έχουν, είτε δυσκολεύονται να εφαρμόσουν στρατηγικές εξωστρέφειας. Γιατί τους λείπει η τεχνογνωσία, οι δεξιότητες, η πρόσβαση σε πληροφόρηση και δίκτυα.
Για να καλύψουμε αυτές τις αδυναμίες, οφείλουμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας: Στην κινητοποίηση επενδύσεων, για την αναβάθμιση της παραγωγής των ελληνικών επιχειρήσεων, για την ενσωμάτωση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών.
Στην ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: με ειδικά σχεδιασμένα κίνητρα, χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς υποστήριξης. Και στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας, των δράσεων προβολής και δικτύωσης.
Σε όλους αυτούς τους τομείς έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και έχουμε τις ευκαιρίες να κάνουμε ακόμη περισσότερα στο επόμενο διάστημα.
Έχουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις στήριξης των εξαγωγέων.
Έχουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, κυρίως στα πεδία της φορολογίας και της μείωσης της γραφειοκρατίας, που βελτιώνουν το περιβάλλον άσκησης της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Έχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών πόρων, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ – το οποίο περιλαμβάνει δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θετικό βήμα είναι, επίσης, η παροχή κινήτρων για την επιχειρηματική μεγέθυνση, μέσα από συγχωνεύσεις και συνεργασίες. Ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποκτήσουν οικονομίες κλίμακας, να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές και να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις.
Αυτές τις ευκαιρίες οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε σωστά, με ενεργοποίηση και θετική συμμετοχή από όλους.
Τα Επιμελητήρια – τα οποία λειτουργούν διαχρονικά ως βραχίονας εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις – μπορούν να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο.
Ειδικότερα όσον αφορά το ΕΒΕΑ, η προώθηση της εξωστρέφειας είναι κεντρική μας προτεραιότητα. Πάγιος στόχος μας είναι να διευρύνουμε διαρκώς τις εμπορικές γέφυρες της Ελλάδας με τις χώρες του εξωτερικού – λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο του συνολικού προγραμματισμού οικονομικής διπλωματίας της χώρας.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή της επιχειρηματικής δικτύωσης, μέσα από δράσεις όπως η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και φόρουμ, με στόχο την καλλιέργεια επαφών και τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών.
Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αυξάνουμε διαρκώς όχι μόνο τον αριθμό, αλλά και την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δράσεων. Και σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε ήδη με τον οργανισμό Enterprise Greece και άλλους φορείς εξωστρέφειας.
Παράλληλα, δημιουργούμε σταδιακά ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το οποίο καλύπτει τομείς όπως η πληροφόρηση για κλάδους και αγορές, η επιμόρφωση, αλλά και η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης.
Συνεργαζόμαστε, επίσης, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσα από κοινές δράσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης, αλλά και δράσεις επιμόρφωσης και δικτύωσης.
Τα Επιμελητήρια γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο και σε κάθε περιοχή της χώρας. Και με τη γνώση αυτή, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου, σε τοπικό, σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο.
Ο εξωστρεφής μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας συνθήκη, αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια να έχουμε ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη.
Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη τους. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, να προτείνουν, να διεκδικούν. Θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις, που στηρίζουν την Ελλάδα».