Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο ΕΒΕΑ, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων επιταχύνθηκε στη διάρκεια του 2022, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του θετικού ισοζυγίου εγγραφών – διαγραφών, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι συστάσεις επιχειρήσεων όλων των μορφών, ήταν σχεδόν τριπλάσιες από τις διαγραφές. Ειδικότερα, το 2022 εγγράφηκαν 7.397 νέες επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 2.403, ενώ το 2021 εγγράφηκαν 6.759 και διαγράφηκαν 2.071. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά την έναρξη επιχειρήσεων υπό τη μορφή Α.Ε., αφού στη συγκεκριμένη κατηγορία το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών ενισχύθηκε περαιτέρω σε 771 το 2022, από 589 το 2021.
Οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν να σημειώνουν επιδόσεις ρεκόρ, παρά το δυσμενές περιβάλλον. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στο 11μηνο του 2022 η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 50,11 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 37,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Σε υψηλά επίπεδα κινείται και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, με αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το 2022 υποβλήθηκαν 291 επενδυτικά σχέδια στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με συνολικό προϋπολογισμό 10,53 δισ. ευρώ. Από τις προτάσεις αυτές – που αφορούν κλάδους από τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, μέχρι τις ΑΠΕ και τον τουρισμό – οι 167 προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε το Δεκέμβριο του 2022 μια από τις υψηλότερες επιδόσεις του τελευταίου εννεαμήνου, φθάνοντας στις 104,3 μονάδες, έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητά τους, μέσα από διαδοχικές κρίσεις. Αποτυπώνουν τις θετικές προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις εξωγενείς πιέσεις, αλλά και την ισχυρή διάθεση για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών.
Η δυναμική αυτή είναι σημαντικό να διατηρηθεί στη διάρκεια της νέας χρονιάς, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τη χώρα μας. Η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές και η δημιουργία βιώσιμων, ποιοτικών θέσεων εργασίας, παραμένουν κρίσιμοι εθνικοί στόχοι. Στόχοι που απαιτούν σταθερότητα και συνέπεια στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομική υπευθυνότητα ώστε να διασφαλιστεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και υψηλή αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με έμφαση στην ενδυνάμωση των ΜμΕ.