
Άνοδο 2,9% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο εφέτος, από 3,1% τον Ιανουάριο και έναντι αύξησης 6,1% τον Φεβρουάριο πέρυσι. Αυτή η επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου οφείλεται εκ νέου σχεδόν αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στην ενέργεια (π.χ. φυσικό αέριο 52%). Αντίθετα, οι τιμές στα τρόφιμα και είδη διατροφής αυξήθηκαν με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν του γενικού δείκτη, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση το ελαιόλαδο (63,7%). Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (1,6 %), Κρέατα- γενικά (4,8%), Ψάρια- γενικά (9,7%), Ελαιόλαδο (63,7%), Φρούτα- γενικά (12,3%), Λαχανικά- γενικά (6,5%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (5,8%), Λοιπά τρόφιμα (6,5%), Καφέ- κακάο- τσάι (4%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,8%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,5%). Αντίθετα, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν σε: Φυσικό αέριο (52%), Καύσιμα και λιπαντικά (1,5%), Ηλεκτρισμό (1,1%), Γαλακτοκομικά και αυγά (0,7%), Ιατρικά προϊόντα (1,8%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (0,9%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,1%) και ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,4%).