Διευθυντής: Σαλαπάτας Βασίλειος
(Τηλ. 210 36.15.735, Εσωτ. 210.33.82.201)
Προϊστάμενος: Γιαννιώτης Χρήστος
Τηλέφωνα τμήματος : 21033822214, 2103382209, 21033822110, 21033822106, 2103382152, 2103382367, 2103382446
Στην αρμοδιότητα του Τμήματος Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων (Τμήμα ΑΥΠΣ) υπάγονται :
- Η πλήρης κάλυψη των μηχανογραφικών αναγκών του Επιμελητηρίου από πλευράς ανάλυσης, σχεδίασης, προγραμματισμού, τεκμηρίωσης και υλοποίησης των εφαρμογών του.
- Ο έλεγχος ορθής λειτουργίας κεντρικών συστημάτων (ΠΡΩΤΕΑΣ, e-chamber, Διασύνδεση ΕΒΕΑ με ΓΕΜΗ, Πρωτόκολλο, portal κ.λπ.)
- Η Διαχείριση – Έλεγχος ορθής λειτουργίας δικτύου ΕΒΕΑ, έλεγχος περιστατικών ασφαλείας
- Η ενημέρωση των web sites/portal του ΕΒΕΑ (κεντρικό portal, intranet, EBEA TV κλπ)
- Η τεχνική υποστήριξη την χρηστών του ΕΒΕΑ σε επίπεδο hardware και software
- Η παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων που αφορούν στις νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η υποβολή σχετικών προτάσεων-εισηγήσεων στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου για ενδεχόμενη συμμετοχή του ΕΒΕΑ, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί ωφέλιμο για τους σκοπούς του Επιμελητηρίου και τη γενικότερη προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων – μελών του.
Κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης του ΕΒΕΑ
Το ΕΒΕΑ διαθέτει κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης που αποτελείται από:
- Κεντρικά συστήματα υψηλής απόδοσης, προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας, υλοποιημένα σε cluster mode.
- Σταθμούς εργασίας(PC’s) οι οποίοι συνδέονται μέσω δομημένης καλωδίωσης οπτικής ίνας με τα κεντρικά συστήματα.
- Λογισμικό Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που έχει αναπτυχθεί ειδικά για το ΕΒΕΑ, και καλύπτει τις ανάγκες όλων των τμημάτων του ΕΒΕΑ, με στόχο την άμεσαη και online διεκπεραίωση των υπηρεσιακών διαδικασιών (π,χ. Εγγραφές μελών, έκδοση πιστοποιητικών, εισπράξεις συνδρομών & τελών, έκδοση βεβαιώσεων ταμειακής ενημερότητας μελών, θεωρήσεις επωνυμιών & τίτλων, εγγραφές στο ΕΜΕ, κωδικοποιήσεις αντικειμένων δραστηριότητας & προϊόντων των επιχειρήσεων-μελών, καταχωρίσεις συνεργασιών & προσφορών-ζητήσεων κλπ)
Το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων (Τμ. ΑΥΠΣ), σχετικά με το κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης του ΕΒΕΑ, και ασχολείται με:
- Την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του Κεντρικού Συστήματος του ΕΒΕΑ και των σταθμών εργασίας.
- Την ενημέρωση και εκπαίδευση των χρηστών στη χρήση των εφαρμογών του ΕΒΕΑ και την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
- Την σχεδίαση, ανάλυση, και υλοποίηση των απαιτουμένων τροποποιήσεων επί των εφαρμογών του ΕΒΕΑ.
- Την συνεργασία με τις εταιρείες, που έχουν τη συντήρηση του H/W και S/W και την παρακολούθηση της ορθής συντήρησής των.
- Την κάλυψη των αναγκών των τμημάτων του ΕΒΕΑ για την έκδοση μεγάλων εκτυπώσεων ή για την υλοποίηση εκτυπώσεων, που κατά περίπτωση απαιτούνται (και δεν είχαν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό των εφαρμογών) για την παροχή στοιχείων από την τράπεζα πληροφοριών του ΕΒΕΑ .
Μέσω του κεντρικού συστήματος του ΕΒΕΑ έχει αναπτυχθεί online Τράπεζα Πληροφοριών και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΒΕΑ, προσφέρεται στις επιχειρήσεις αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο η δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για:
- Στοιχεία ταυτότητας Επιχειρήσεων.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες ανά δραστηριότητα ( οι δραστηριότητες έχουν κωδικοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΤΑΚΩΔ της ΕΣΥΕ, η οποία είναι ίδια με τη NACE της Ε.Ε. και την ISIC του ΟΗΕ).
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες κατά Προϊόν της κάθε επιχείρησης (παραγόμενο, εμπορευόμενο,, εισαγόμενο, εξαγόμενο, αντιπροσωπευόμενο) το οποίο έχει κωδικοποιηθεί με την μέθοδο INTRASTAT της Ε.Ε, η οποία είναι ίδια με τους 8ψήφιους κωδικούς του διεθνούς Δασμολογίου.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες κατά Προϊόντα σε συνδυασμό με τη χώρα εξαγωγής.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες ανά περιοχές εγκατάστασης (με βάση τους ταχυδρομικούς κώδικες) σε συνδυασμό με τη δραστηριότητά τους.
- Εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, σεμινάρια κ.λ.π.), που διεξάγονται τοπικά και διεθνώς,
- Αιτήματα για Συνεργασίες – Προσφορές – ζητήσεις (για Προϊόντα & Επιχειρήσεις) που περιέρχονται στο ΕΒΕΑ και ενδιαφέρουν Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες,
- Κοινοτικά προγράμματα (οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το αντικείμενο και τους στόχους του κάθε προγράμματος, την αρμόδια αρχή υποβολής προτάσεων ένταξης σ’ αυτό και την ημερομηνία λήξης του).
Εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα πληροφορικής του ΕΒΕΑ
Το Τμήμα είναι αρμόδιο για να προτείνει, να υποβάλλει για έγκριση/ χρηματοδότηση, να παρακολουθεί και να υλοποιεί κάθε πρόγραμμα και έργο (ιδιαίτερα πληροφορικής) του ΕΒΕΑ. Πολλά από τα προγράμματα και τα έργα, στα οποία το ΕΒΕΑ συμμετέχει ενεργά, είναι πρωτοποριακά και υποβάλλονται/ υλοποιούνται σε συνεργασία με Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς ή όργανα, ως και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, Επιχειρήσεις και Ιδιώτες .
Ενδεικτικά, αναφέρονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα, που ήδη έχουν εγκριθεί και υλοποιηθεί ή υλοποιούνται:
- Έργο “Portal για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» – Μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Α. για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στις ΜΜΕΈνταξη στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας (Πρόσκληση #33). Χρηματοδότηση: 75% δημόσια – 25% ΕΒΕΑ. Σκοπός του έργου είναι: Πλήρης ενημέρωση για επιχειρηματικά θέματα, Ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με τα μέλη, Υπηρεσίες ηλεκτρονικής αγοράς και Υπηρεσίες ηλεκτρονικής εκπαίδευσης. Επιπλέον στόχοι είναι: να δημιουργηθεί ένα one-stop-shop άντλησης επιχειρηματικής πληροφόρησης για όλες τις ΜΜΕ, να ενθαρρυνθούν οι ΜΜΕ στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, να αποκτήσουν οι ΜΜΕ πρόσβαση σε μια on-line εκπαιδευτική διαδικασία για θέματα που τις αφορούν, να διευκολυνθούν & να απλοποιηθούν οι συναλλαγές του Επιμελητηρίου με τα μέλη του, να καταστεί άμεσα δυνατή η διασύνδεση του Επιμελητηρίου με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, συμβάλλοντας έτσι στην απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης.Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
- ΕΡΓΟ: «ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ Ε.Π. Ψ.Σ.»Ένταξη στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας (Πρόσκληση #177). Χρηματοδότηση: 80% δημόσια – 20% ΕΒΕΑ.Με το παρών έργο υλοποιήθηκαν οι παρακάτω μελέτες, έτοιμες προς ένταξη και υλοποίηση:
- Ψηφιοποίηση και ψηφιακή αρχειοθέτηση Μητρώου Ε.Β.Ε.Α. (Ε. Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.2 «Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις & βελτίωση αποτελεσματικότητας Δημοσίου Τομέα με χρήση ΤΠΕ»)
- Δημιουργία επιχειρηματικού profile επιχειρήσεων μελών (Ε. Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.1 «Προώθηση χρήσης ΤΠΕ σε Επιχειρήσεις»
- Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος τηλε-διάσκεψης (Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.3 «Ενίσχυση της συμβολής του κλάδου των ΤΠΕ στην Ελληνική Οικονομία»)
- Ανάπτυξη διαδραστικών Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ανάπτυξης & Διαχείρισης Επιχειρηματικής Γνώσης για τις ΜΜΕ (Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.3 «Ενίσχυση της συμβολής του κλάδου των ΤΠΕ στην Ελληνική Οικονομία»)
- Γεωγραφική απεικόνιση στοιχείων επιχειρήσεων-μελών ΕΒΕΑ σε χάρτες του νομού Αττικής (Ε. Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.2 «Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις & βελτίωση αποτελεσματικότητας Δημοσίου Τομέα με χρήση ΤΠΕ» & Ειδικός Στόχος 1.4 «Προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τομείς που αξιοποιούν ΤΠΕ»)
Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
- Έργο: “SEE/A/160/1.1/X TECH-FOOD”Το έργο TECH-FOOD, στο οποίο συμμετέχουμε με άλλα 8 μέλη – οργανισμούς από την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σερβία, ανήκει στο διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Southeast Europe», έχει χρονική διάρκεια τριών ετών και χρηματοδοτείται 85% από ERDF και 15% ΕΒΕΑ.Το έργο TECH-FOOD, συνίσταται στην υπερνίκηση των αδυναμιών στον αγροτροφικό τομέα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων, όπως επίσης και στη θεσμική ικανότητα όσον αφορά στη μεταφορά τεχνολογίας. Το έργο στοχεύει στην οικοδόμηση ικανοτήτων σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία στον αγροτροφικό τομέα και παράλληλα στην ίδρυση δικτύων και παροχή λειτουργικών εργαλείων, ικανών να ενθαρρύνουν αποτελεσματικά την τεχνική καινοτομία στην παραγωγή τροφίμων, προκειμένου να βελτιωθούν τα προϊόντα, οι διαδικασίες και οι σχετικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα θα συμβάλλει θετικά στη στρατηγική της Λισσαβώνας διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της γνώσης σε διεθνικό επίπεδο.
- Έργο Clearing House.“Μελέτη – Σχεδιασμός και Εγκατάσταση Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Συναλλαγών Επιχειρήσεων με χρήση των τεχνολογιών EDI”Το έργο, προϋπολογισμού 600 εκ. δρχ., χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Ανάπτυξης/ΓΓΒ, (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας) κατά 50% και από το ΕΒΕΑ κατά 50% .Πρόκειται για έργο που στοχεύει στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών EDI στις επιχειρήσεις και στην διευκόλυνσή τους στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων τόσο μεταξύ επιχειρήσεων, όσο και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης.Τα Ηλεκτρονικά μηνύματα (που σχεδιάσθηκαν, υλοποιήθηκαν και μπορούν να ανταλλάσσονται), καλύπτουν:
- Όλα τα έγγραφα/ παραστατικά, που απαιτούνται και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε κάθε Εμπορική – οικονομική συναλλαγή (π.χ. τιμοκατάλογοι, παραγγελίες, δελτία αποστολής, τιμολόγια, και τα διορθωτικά – ακυρωτικά των) και
- Μελλοντικός στόχος είναι να υλοποιηθούν και νέα μηνύματα που θα αφορούν στα πιο συνηθισμένα έγγραφα στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με Φορείς και Δημόσιες Υπηρεσίες (π.χ. Εντολές Πληρωμών, Φορτωτικές, Δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Εισοδήματος κλπ)
Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκε, στο ΕΒΕΑ [το οποίο είναι φορέας διαχρονικός, καταξιωμένος και θεωρείται ‘Έμπιστος Τρίτος’ στις ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων (που θα γίνονται μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης/ τραπεζών)], υπηρεσία “Έμπιστης Τρίτης Οντότητας” -Trusted Third Partner (TTP), η οποία μπορεί να παρέχει:
- Υπηρεσίες έκδοσης και πιστοποίησης Ψηφιακών Υπογραφών,
- Υπηρεσίες πιστοποίησης ανταλλασσομένων μηνυμάτων, και
- Υπηρεσίες τήρησης αρχείου (φύλαξης) ανταλλασσομένων μηνυμάτων, που δεν θα επιδέχονται καμία μεταβολή, ώστε να είναι αποδεκτά και να αποδεικνύονται σε περιπτώσεις αμφισβήτησης.
Το έργο έχει υλοποιηθεί και είναι σε πιλοτική λειτουργία και υπό προώθηση για πραγματική εφαρμογή και πλήρη λειτουργία.
- Έργο EBR (European Business Register).
Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 50% από κάθε χώρα που συμμετέχει.
Πρόκειται για έργο, το οποίο, έχει ολοκληρωθεί και δημιουργήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής Επίσημων Στοιχείων / Πληροφοριών για επιχειρήσεις και το οποίο:
-
- Συνδέει με τα Εθνικά Εμπορικά Μητρώα των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών χωρών (ήδη συμμετέχουν 12 Ευρωπαϊκές χώρες- Partners).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
-
- Από την Ελλάδα Partner και εκπρόσωπος του EBR είναι το ΕΒΕΑ, το οποίο, σε πρώτη φάση παρέχει Στοιχεία/ Πληροφορίες για τις Επιχειρήσεις-Μέλη του και σε δεύτερη φάση θα είναι σε θέση (μέχρι τη θέσπιση και στην Ελλάδα Γενικού Εμπορικού Μητρώου), να παρέχει στοιχεία για Επιχειρήσεις-Μέλη και των άλλων Επιμελητηρίων, εφόσον αυτά θελήσουν να συνεργασθούν με το ΕΒΕΑ.
- Επιτρέπει την αναζήτηση, επιχειρήσεων ή όσων συμμετέχουν (είναι καταχωρημένοι) στα Εμπορικά Μητρώα κάθε χώρας, στην τοπική γλώσσα ή στη γλώσσα του ενδιαφερομένου.
- Παρουσιάζει/ προσφέρει τα, κατά Χώρα/ κράτος, στοιχεία/ πληροφορίες για επιχειρήσεις:
- με κοινό και εύχρηστο τρόπο και
- με χρέωση, που ορίζεται ξεχωριστά (για κάθε χορηγούμενη πληροφορία) από κάθε κράτος/ Partner, που τηρεί τα εθνικά μητρώα ή από τους sub-contractors (αντιπροσώπους τους), που τα εθνικά μητρώα ορίζουν. Το δε ύψος της χρέωσης είναι γνωστό στα Μέλη-Χρήτες του EBR, πριν από την άνληση κάθε πληροφορίας.
- Χρησιμοποιεί ως φυσικό δίκτυο το INTERNET (χωρίς ελεύθερη πρόσβαση, αλλά με την χρήση ειδικών κωδικών για μέλη-χρήστες του EBR, που χορηγούν οι χώρες- Partners.
- Προβάλλει τα Επίσημα Στοιχεία/ Πληροφορίες των επιχειρήσεων, όπως είναι καταχωρημένα στα Εμπορικά Μητρώα κάθε χώρας.
Με το Πρόγραμμα EBR, οι Ελληνικές Επιχειρήσεις :
- μέσω της διάθεσης των στοιχείων τους, μπορούν να προβάλλονται αρχικά στην Ευρώπη και αργότερα σ’ όλο τον κόσμο και
- μέσω της λήψης στοιχείων (για επιχειρήσεις του εξωτερικού) έχουν τη δυνατότητα να υποβοηθηθούν στο έργο τους και να αναπτύξουν συνεργασίες αρχικά με επιχειρήσεις της Ευρώπης και αργότερα με επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί.
- Έργο “ΣΗΛΚΑΤ”Χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΓΕΤ και από το ΕΒΕΑ κατά 50 % (προϋπολογισμός 38 Eκ. Δρχ.).Πρόκειται για έργο που:
- Μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων [που δημιουργήθηκαν και περιλαμβάνουν επιχειρήσεις (ανά δραστηριότητα, ανά προϊόν ή ανά παρεχόμενες απ’ αυτές υπηρεσίες), ως και αιτήματα για συνεργασίες απ’ όλο τον κόσμο], στοχεύει στην on-line ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών (παραγγελιών, αγορών κλπ) μέσω INTERNET., τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
- Παρέχει τη δυνατότητα διεκπεραίωσης ηλεκτρονικά, μέσω INTERNET, ορισμένων από της σημερινές υπηρεσίες (που προσφέρει το ΕΒΕΑ στα μέλη του), για τις οποίες απαιτείται η φυσική παρουσία τους στο ΕΒΕΑ (π.χ. υποβολή αιτήσεων, έκδοση βεβαιώσεων, χορήγηση στοιχείων από την τράπεζα πληροφοριών κλπ)
Το έργο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί.
- Έργο COSACC.Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Telematics for Administrations» με προϋπολογισμό 1,8 MECU.Το ΕΒΕΑ ήταν ο ανάδοχος και συμμετείχαν τα Επιμελητήρια Ζυρίχης, Άμστερνταμ, Δανίας και σειρά τεχνικών εταίρων (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, Παν. Αιγαίου, Cryptomathic, Baltimore Technologies, BelSign).Πρόκειται για πιλοτικό έργο που συντονίζει τις δράσεις ασφάλειας (security activities) μεταξύ Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στον τομέα της πιστοποίησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.Το έργο αυτό έχει λήξει (ολοκληρωθεί).
- Έργο CB- BusinessΤο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Information Society Technologies».Πρόκειται για πιλοτικό έργο και ο βασικός στόχος του είναι να αναπτύξει, να ελέγξει και να αξιολογήσει ένα σχήμα μεσολάβησης (intermediation scheme), το οποίο θα ολοκληρώνει τις υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται από την κυβέρνηση, τις εθνικές και περιφερειακές υπηρεσίες, τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Επιμελητήρια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, σε θέματα που αφορούν τις διασυνοριακές διαδικασίες.Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
- Έργο La MerΤο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Information Society Technologies».Πρόκειται για πιλοτικό έργο και ο βασικός σκοπός του είναι η συνεργασία για την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος ψηφιακών υπογραφών με την βοήθεια έξυπνων καρτών.Το έργο έχει ολοκληρωθεί
- Έργο INKASSΤο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Information Society Technologies».Πρόκειται για πιλοτικό έργο και έχει ως στόχο την δημιουργία μιας έξυπνης αγοράς γνώσης (πρόκειται δηλαδή για εμπορευματοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας) μέσω διαδικτύου. Θα αναπτυχθεί λογισμικό το οποίο θα επιτρέψει την διαχείριση και το συσχετισμό των αναγκών των αγοραστών και των δυνατοτήτων των προμηθευτών και θα επιδειχθεί πιλοτικά η λειτουργικότητά του.Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
- Κόμβος Internet
Το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων του ΕΒΕΑ, κατά τα πρότυπα ενός ολοκληρωμένου ISP (Internet Service Provider), οργάνωσε & λειτούργησε (από το 1996-2013) τον δικό του Internet κόμβο, μέσω του οποίου παρείχε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο INTERNET για τις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ, εταιρικό e-mail και δυνατότητα απεριόρηστης χρήσης όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται στο διεθνές διαδίκτυο.
(Περισσότερες πληροφορίες, για τα ανωτέρω προγράμματα, χορηγούνται από το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΕΒΕΑ, Τηλ. 210 3382200, 3382201,210 3382209)
Τμήμα Ειδικών Μητρώων
Προϊσταμένη: Σταυράκογλου Ηλιάνα
1. Στην αρμοδιότητα του Τμήματος αυτού υπάγονται (με βάση το Π.Δ.) :
- Η τήρηση του Ειδικού Μητρώου Εξαγωγέων, ευρετηρίου εξαγωγικών επιχειρήσεων και βιβλίου παρακολούθησης των εγγυητικών επιστολών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της περιφερείας του.
- Η τήρηση Μητρώου Εμπορικών Αντιπροσώπων εισαγωγής-εξαγωγής και ευρετηρίου αυτών της περιφερείας του.
- Η παραλαβή των δικαιολογητικών εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων και των δικαιολογητικών έκδοσης αδειών Εμπορικών Αντιπροσώπων εισαγωγής-εξαγωγής της περιφερείας του.
- Η ανανέωση των εξαγωγικών επωνυμιών της περιφέρειάς του.
- Η έκδοση πιστοποιητικών εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων για τις επιχειρήσεις της περιφερείας του που δεν είναι μέλη του Ε.Β.Ε.Α., καθώς και βεβαιώσεων για την κατάθεση εγγυητικών επιστολών.
- Η συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη Τράπεζας Πληροφοριών.
- Η προετοιμασία για την ανάληψη του έργου τήρησης του Εμπορικού Μητρώου και στη συνέχεια η τήρησή του.
Προϊσταμένη: Καλαμπούρα Φραντζέσκα
Τηλ.: 210 3382445
E-mail: registry@acci.gr
Αρμοδιότητες τμήματος Μητρώου
- H τήρηση Μητρώων μελών του Επιμελητηρίου, των ευρετηρίων επωνυμιών και των διακριτικών τίτλων των επιχειρήσεων.
- Η έρευνα και η συγκέντρωση στοιχείων μεταβολών των επιχειρήσεων – μελών.
- Η έκδοση πιστοποιητικών εγγραφής (ελληνικά, αγγλικά), διαγραφής και ιστορικών των μελών.
- Η παρακολούθηση των ταμειακών υποχρεώσεων των μελών.
- Η έκδοση εντολών είσπραξης συνδρομών, δικαιωμάτων καταχώρισης επωνυμιών και έκδοσης πιστοποιητικών.
- Η αποστολή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδοποιήσεων στα μέλη του Επιμελητηρίου για την προσκόμιση στοιχείων ενημέρωσης των Μητρώων.
- Η συγκέντρωση όλων των στοιχείων που αφορούν τις επιχειρήσεις-μέλη και είναι απαραίτητα για τη διαρκή ενημέρωση και εμπλουτισμό της Τράπεζας Πληροφοριών έτσι ώστε να καταστεί πραγματικό εργαλείο ανάλυσης των εξελίξεων τόσο της επιχειρησιακής δραστηριότητας του Ε.Β.Ε.Α. όσο και της πορείας της εθνικής οικονομίας στο σύνολό της.
- Η σύνταξη εκλογικών καταλόγων για τη διενέργεια αρχαιρεσιών ανάδειξης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η διεκπεραίωση κάθε σχετικής εργασίας και η διεξαγωγή εκλογών.
Προϊστάμενος: Γιαννιώτης Χρήστος
Τηλέφωνα τμήματος : 21033822214, 2103382209, 21033822110, 21033822106, 2103382152, 2103382367, 2103382446
Στην αρμοδιότητα του Τμήματος Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων (Τμήμα ΑΥΠΣ) υπάγονται :
- Η πλήρης κάλυψη των μηχανογραφικών αναγκών του Επιμελητηρίου από πλευράς ανάλυσης, σχεδίασης, προγραμματισμού, τεκμηρίωσης και υλοποίησης των εφαρμογών του.
- Ο έλεγχος ορθής λειτουργίας κεντρικών συστημάτων (ΠΡΩΤΕΑΣ, e-chamber, Διασύνδεση ΕΒΕΑ με ΓΕΜΗ, Πρωτόκολλο, portal κ.λπ.)
- Η Διαχείριση – Έλεγχος ορθής λειτουργίας δικτύου ΕΒΕΑ, έλεγχος περιστατικών ασφαλείας
- Η ενημέρωση των web sites/portal του ΕΒΕΑ (κεντρικό portal, intranet, EBEA TV κλπ)
- Η τεχνική υποστήριξη την χρηστών του ΕΒΕΑ σε επίπεδο hardware και software
- Η παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων που αφορούν στις νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η υποβολή σχετικών προτάσεων-εισηγήσεων στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου για ενδεχόμενη συμμετοχή του ΕΒΕΑ, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί ωφέλιμο για τους σκοπούς του Επιμελητηρίου και τη γενικότερη προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων – μελών του.
Κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης του ΕΒΕΑ
Το ΕΒΕΑ διαθέτει κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης που αποτελείται από:
- Κεντρικά συστήματα υψηλής απόδοσης, προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας, υλοποιημένα σε cluster mode.
- Σταθμούς εργασίας(PC’s) οι οποίοι συνδέονται μέσω δομημένης καλωδίωσης οπτικής ίνας με τα κεντρικά συστήματα.
- Λογισμικό Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που έχει αναπτυχθεί ειδικά για το ΕΒΕΑ, και καλύπτει τις ανάγκες όλων των τμημάτων του ΕΒΕΑ, με στόχο την άμεσαη και online διεκπεραίωση των υπηρεσιακών διαδικασιών (π,χ. Εγγραφές μελών, έκδοση πιστοποιητικών, εισπράξεις συνδρομών & τελών, έκδοση βεβαιώσεων ταμειακής ενημερότητας μελών, θεωρήσεις επωνυμιών & τίτλων, εγγραφές στο ΕΜΕ, κωδικοποιήσεις αντικειμένων δραστηριότητας & προϊόντων των επιχειρήσεων-μελών, καταχωρίσεις συνεργασιών & προσφορών-ζητήσεων κλπ)
Το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων (Τμ. ΑΥΠΣ), σχετικά με το κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης του ΕΒΕΑ, και ασχολείται με:
- Την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του Κεντρικού Συστήματος του ΕΒΕΑ και των σταθμών εργασίας.
- Την ενημέρωση και εκπαίδευση των χρηστών στη χρήση των εφαρμογών του ΕΒΕΑ και την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
- Την σχεδίαση, ανάλυση, και υλοποίηση των απαιτουμένων τροποποιήσεων επί των εφαρμογών του ΕΒΕΑ.
- Την συνεργασία με τις εταιρείες, που έχουν τη συντήρηση του H/W και S/W και την παρακολούθηση της ορθής συντήρησής των.
- Την κάλυψη των αναγκών των τμημάτων του ΕΒΕΑ για την έκδοση μεγάλων εκτυπώσεων ή για την υλοποίηση εκτυπώσεων, που κατά περίπτωση απαιτούνται (και δεν είχαν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό των εφαρμογών) για την παροχή στοιχείων από την τράπεζα πληροφοριών του ΕΒΕΑ .
Μέσω του κεντρικού συστήματος του ΕΒΕΑ έχει αναπτυχθεί online Τράπεζα Πληροφοριών και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΒΕΑ, προσφέρεται στις επιχειρήσεις αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο η δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για:
- Στοιχεία ταυτότητας Επιχειρήσεων.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες ανά δραστηριότητα ( οι δραστηριότητες έχουν κωδικοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΤΑΚΩΔ της ΕΣΥΕ, η οποία είναι ίδια με τη NACE της Ε.Ε. και την ISIC του ΟΗΕ).
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες κατά Προϊόν της κάθε επιχείρησης (παραγόμενο, εμπορευόμενο,, εισαγόμενο, εξαγόμενο, αντιπροσωπευόμενο) το οποίο έχει κωδικοποιηθεί με την μέθοδο INTRASTAT της Ε.Ε, η οποία είναι ίδια με τους 8ψήφιους κωδικούς του διεθνούς Δασμολογίου.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες κατά Προϊόντα σε συνδυασμό με τη χώρα εξαγωγής.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες ανά περιοχές εγκατάστασης (με βάση τους ταχυδρομικούς κώδικες) σε συνδυασμό με τη δραστηριότητά τους.
- Εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, σεμινάρια κ.λ.π.), που διεξάγονται τοπικά και διεθνώς,
- Αιτήματα για Συνεργασίες – Προσφορές – ζητήσεις (για Προϊόντα & Επιχειρήσεις) που περιέρχονται στο ΕΒΕΑ και ενδιαφέρουν Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες,
- Κοινοτικά προγράμματα (οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το αντικείμενο και τους στόχους του κάθε προγράμματος, την αρμόδια αρχή υποβολής προτάσεων ένταξης σ’ αυτό και την ημερομηνία λήξης του).
Το Τμήμα είναι αρμόδιο για να προτείνει, να υποβάλλει για έγκριση/ χρηματοδότηση, να παρακολουθεί και να υλοποιεί κάθε πρόγραμμα και έργο (ιδιαίτερα πληροφορικής) του ΕΒΕΑ. Πολλά από τα προγράμματα και τα έργα, στα οποία το ΕΒΕΑ συμμετέχει ενεργά, είναι πρωτοποριακά και υποβάλλονται/ υλοποιούνται σε συνεργασία με Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς ή όργανα, ως και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, Επιχειρήσεις και Ιδιώτες .
Ενδεικτικά, αναφέρονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα, που ήδη έχουν εγκριθεί και υλοποιηθεί ή υλοποιούνται:
- Έργο “Portal για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» – Μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Α. για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στις ΜΜΕΈνταξη στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας (Πρόσκληση #33). Χρηματοδότηση: 75% δημόσια – 25% ΕΒΕΑ. Σκοπός του έργου είναι: Πλήρης ενημέρωση για επιχειρηματικά θέματα, Ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με τα μέλη, Υπηρεσίες ηλεκτρονικής αγοράς και Υπηρεσίες ηλεκτρονικής εκπαίδευσης. Επιπλέον στόχοι είναι: να δημιουργηθεί ένα one-stop-shop άντλησης επιχειρηματικής πληροφόρησης για όλες τις ΜΜΕ, να ενθαρρυνθούν οι ΜΜΕ στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, να αποκτήσουν οι ΜΜΕ πρόσβαση σε μια on-line εκπαιδευτική διαδικασία για θέματα που τις αφορούν, να διευκολυνθούν & να απλοποιηθούν οι συναλλαγές του Επιμελητηρίου με τα μέλη του, να καταστεί άμεσα δυνατή η διασύνδεση του Επιμελητηρίου με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, συμβάλλοντας έτσι στην απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης.Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
- ΕΡΓΟ: «ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ Ε.Π. Ψ.Σ.»Ένταξη στο Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας (Πρόσκληση #177). Χρηματοδότηση: 80% δημόσια – 20% ΕΒΕΑ.Με το παρών έργο υλοποιήθηκαν οι παρακάτω μελέτες, έτοιμες προς ένταξη και υλοποίηση:
- Ψηφιοποίηση και ψηφιακή αρχειοθέτηση Μητρώου Ε.Β.Ε.Α. (Ε. Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.2 «Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις & βελτίωση αποτελεσματικότητας Δημοσίου Τομέα με χρήση ΤΠΕ»)
- Δημιουργία επιχειρηματικού profile επιχειρήσεων μελών (Ε. Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.1 «Προώθηση χρήσης ΤΠΕ σε Επιχειρήσεις»
- Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος τηλε-διάσκεψης (Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.3 «Ενίσχυση της συμβολής του κλάδου των ΤΠΕ στην Ελληνική Οικονομία»)
- Ανάπτυξη διαδραστικών Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ανάπτυξης & Διαχείρισης Επιχειρηματικής Γνώσης για τις ΜΜΕ (Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.3 «Ενίσχυση της συμβολής του κλάδου των ΤΠΕ στην Ελληνική Οικονομία»)
- Γεωγραφική απεικόνιση στοιχείων επιχειρήσεων-μελών ΕΒΕΑ σε χάρτες του νομού Αττικής (Ε. Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» – Ειδικός Στόχος 1.2 «Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις & βελτίωση αποτελεσματικότητας Δημοσίου Τομέα με χρήση ΤΠΕ» & Ειδικός Στόχος 1.4 «Προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τομείς που αξιοποιούν ΤΠΕ»)
Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
- Έργο: “SEE/A/160/1.1/X TECH-FOOD”Το έργο TECH-FOOD, στο οποίο συμμετέχουμε με άλλα 8 μέλη – οργανισμούς από την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σερβία, ανήκει στο διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Southeast Europe», έχει χρονική διάρκεια τριών ετών και χρηματοδοτείται 85% από ERDF και 15% ΕΒΕΑ.Το έργο TECH-FOOD, συνίσταται στην υπερνίκηση των αδυναμιών στον αγροτροφικό τομέα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων, όπως επίσης και στη θεσμική ικανότητα όσον αφορά στη μεταφορά τεχνολογίας. Το έργο στοχεύει στην οικοδόμηση ικανοτήτων σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία στον αγροτροφικό τομέα και παράλληλα στην ίδρυση δικτύων και παροχή λειτουργικών εργαλείων, ικανών να ενθαρρύνουν αποτελεσματικά την τεχνική καινοτομία στην παραγωγή τροφίμων, προκειμένου να βελτιωθούν τα προϊόντα, οι διαδικασίες και οι σχετικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα θα συμβάλλει θετικά στη στρατηγική της Λισσαβώνας διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της γνώσης σε διεθνικό επίπεδο.
- Έργο Clearing House.“Μελέτη – Σχεδιασμός και Εγκατάσταση Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Συναλλαγών Επιχειρήσεων με χρήση των τεχνολογιών EDI”Το έργο, προϋπολογισμού 600 εκ. δρχ., χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Ανάπτυξης/ΓΓΒ, (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας) κατά 50% και από το ΕΒΕΑ κατά 50% .Πρόκειται για έργο που στοχεύει στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών EDI στις επιχειρήσεις και στην διευκόλυνσή τους στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων τόσο μεταξύ επιχειρήσεων, όσο και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης.Τα Ηλεκτρονικά μηνύματα (που σχεδιάσθηκαν, υλοποιήθηκαν και μπορούν να ανταλλάσσονται), καλύπτουν:
- Όλα τα έγγραφα/ παραστατικά, που απαιτούνται και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε κάθε Εμπορική – οικονομική συναλλαγή (π.χ. τιμοκατάλογοι, παραγγελίες, δελτία αποστολής, τιμολόγια, και τα διορθωτικά – ακυρωτικά των) και
- Μελλοντικός στόχος είναι να υλοποιηθούν και νέα μηνύματα που θα αφορούν στα πιο συνηθισμένα έγγραφα στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με Φορείς και Δημόσιες Υπηρεσίες (π.χ. Εντολές Πληρωμών, Φορτωτικές, Δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Εισοδήματος κλπ)
Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκε, στο ΕΒΕΑ [το οποίο είναι φορέας διαχρονικός, καταξιωμένος και θεωρείται ‘Έμπιστος Τρίτος’ στις ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων (που θα γίνονται μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης/ τραπεζών)], υπηρεσία “Έμπιστης Τρίτης Οντότητας” -Trusted Third Partner (TTP), η οποία μπορεί να παρέχει:
- Υπηρεσίες έκδοσης και πιστοποίησης Ψηφιακών Υπογραφών,
- Υπηρεσίες πιστοποίησης ανταλλασσομένων μηνυμάτων, και
- Υπηρεσίες τήρησης αρχείου (φύλαξης) ανταλλασσομένων μηνυμάτων, που δεν θα επιδέχονται καμία μεταβολή, ώστε να είναι αποδεκτά και να αποδεικνύονται σε περιπτώσεις αμφισβήτησης.
Το έργο έχει υλοποιηθεί και είναι σε πιλοτική λειτουργία και υπό προώθηση για πραγματική εφαρμογή και πλήρη λειτουργία.
- Έργο EBR (European Business Register).
Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 50% από κάθε χώρα που συμμετέχει.Πρόκειται για έργο, το οποίο, έχει ολοκληρωθεί και δημιουργήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής Επίσημων Στοιχείων / Πληροφοριών για επιχειρήσεις και το οποίο:-
- Συνδέει με τα Εθνικά Εμπορικά Μητρώα των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών χωρών (ήδη συμμετέχουν 12 Ευρωπαϊκές χώρες- Partners).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
-
- Από την Ελλάδα Partner και εκπρόσωπος του EBR είναι το ΕΒΕΑ, το οποίο, σε πρώτη φάση παρέχει Στοιχεία/ Πληροφορίες για τις Επιχειρήσεις-Μέλη του και σε δεύτερη φάση θα είναι σε θέση (μέχρι τη θέσπιση και στην Ελλάδα Γενικού Εμπορικού Μητρώου), να παρέχει στοιχεία για Επιχειρήσεις-Μέλη και των άλλων Επιμελητηρίων, εφόσον αυτά θελήσουν να συνεργασθούν με το ΕΒΕΑ.
- Επιτρέπει την αναζήτηση, επιχειρήσεων ή όσων συμμετέχουν (είναι καταχωρημένοι) στα Εμπορικά Μητρώα κάθε χώρας, στην τοπική γλώσσα ή στη γλώσσα του ενδιαφερομένου.
- Παρουσιάζει/ προσφέρει τα, κατά Χώρα/ κράτος, στοιχεία/ πληροφορίες για επιχειρήσεις:
- με κοινό και εύχρηστο τρόπο και
- με χρέωση, που ορίζεται ξεχωριστά (για κάθε χορηγούμενη πληροφορία) από κάθε κράτος/ Partner, που τηρεί τα εθνικά μητρώα ή από τους sub-contractors (αντιπροσώπους τους), που τα εθνικά μητρώα ορίζουν. Το δε ύψος της χρέωσης είναι γνωστό στα Μέλη-Χρήτες του EBR, πριν από την άνληση κάθε πληροφορίας.
- Χρησιμοποιεί ως φυσικό δίκτυο το INTERNET (χωρίς ελεύθερη πρόσβαση, αλλά με την χρήση ειδικών κωδικών για μέλη-χρήστες του EBR, που χορηγούν οι χώρες- Partners.
- Προβάλλει τα Επίσημα Στοιχεία/ Πληροφορίες των επιχειρήσεων, όπως είναι καταχωρημένα στα Εμπορικά Μητρώα κάθε χώρας.
Με το Πρόγραμμα EBR, οι Ελληνικές Επιχειρήσεις :
- μέσω της διάθεσης των στοιχείων τους, μπορούν να προβάλλονται αρχικά στην Ευρώπη και αργότερα σ’ όλο τον κόσμο και
- μέσω της λήψης στοιχείων (για επιχειρήσεις του εξωτερικού) έχουν τη δυνατότητα να υποβοηθηθούν στο έργο τους και να αναπτύξουν συνεργασίες αρχικά με επιχειρήσεις της Ευρώπης και αργότερα με επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί.
-
- Έργο “ΣΗΛΚΑΤ”Χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΓΕΤ και από το ΕΒΕΑ κατά 50 % (προϋπολογισμός 38 Eκ. Δρχ.).Πρόκειται για έργο που:
- Μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων [που δημιουργήθηκαν και περιλαμβάνουν επιχειρήσεις (ανά δραστηριότητα, ανά προϊόν ή ανά παρεχόμενες απ’ αυτές υπηρεσίες), ως και αιτήματα για συνεργασίες απ’ όλο τον κόσμο], στοχεύει στην on-line ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών (παραγγελιών, αγορών κλπ) μέσω INTERNET., τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
- Παρέχει τη δυνατότητα διεκπεραίωσης ηλεκτρονικά, μέσω INTERNET, ορισμένων από της σημερινές υπηρεσίες (που προσφέρει το ΕΒΕΑ στα μέλη του), για τις οποίες απαιτείται η φυσική παρουσία τους στο ΕΒΕΑ (π.χ. υποβολή αιτήσεων, έκδοση βεβαιώσεων, χορήγηση στοιχείων από την τράπεζα πληροφοριών κλπ)
Το έργο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί.
- Έργο COSACC.Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Telematics for Administrations» με προϋπολογισμό 1,8 MECU.Το ΕΒΕΑ ήταν ο ανάδοχος και συμμετείχαν τα Επιμελητήρια Ζυρίχης, Άμστερνταμ, Δανίας και σειρά τεχνικών εταίρων (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, Παν. Αιγαίου, Cryptomathic, Baltimore Technologies, BelSign).Πρόκειται για πιλοτικό έργο που συντονίζει τις δράσεις ασφάλειας (security activities) μεταξύ Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στον τομέα της πιστοποίησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.Το έργο αυτό έχει λήξει (ολοκληρωθεί).
- Έργο CB- BusinessΤο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Information Society Technologies».Πρόκειται για πιλοτικό έργο και ο βασικός στόχος του είναι να αναπτύξει, να ελέγξει και να αξιολογήσει ένα σχήμα μεσολάβησης (intermediation scheme), το οποίο θα ολοκληρώνει τις υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται από την κυβέρνηση, τις εθνικές και περιφερειακές υπηρεσίες, τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Επιμελητήρια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, σε θέματα που αφορούν τις διασυνοριακές διαδικασίες.Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
- Έργο La MerΤο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Information Society Technologies».Πρόκειται για πιλοτικό έργο και ο βασικός σκοπός του είναι η συνεργασία για την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος ψηφιακών υπογραφών με την βοήθεια έξυπνων καρτών.Το έργο έχει ολοκληρωθεί
- Έργο INKASSΤο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Information Society Technologies».Πρόκειται για πιλοτικό έργο και έχει ως στόχο την δημιουργία μιας έξυπνης αγοράς γνώσης (πρόκειται δηλαδή για εμπορευματοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας) μέσω διαδικτύου. Θα αναπτυχθεί λογισμικό το οποίο θα επιτρέψει την διαχείριση και το συσχετισμό των αναγκών των αγοραστών και των δυνατοτήτων των προμηθευτών και θα επιδειχθεί πιλοτικά η λειτουργικότητά του.Το έργο έχει ολοκληρωθεί.
- Κόμβος Internet
Το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων του ΕΒΕΑ, κατά τα πρότυπα ενός ολοκληρωμένου ISP (Internet Service Provider), οργάνωσε & λειτούργησε (από το 1996-2013) τον δικό του Internet κόμβο, μέσω του οποίου παρείχε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο INTERNET για τις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ, εταιρικό e-mail και δυνατότητα απεριόρηστης χρήσης όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται στο διεθνές διαδίκτυο.
(Περισσότερες πληροφορίες, για τα ανωτέρω προγράμματα, χορηγούνται από το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΕΒΕΑ, Τηλ. 210 3382200, 3382201,210 3382209)
Προϊστάμενος: Γιαννιώτης Χρήστος
Τηλέφωνα τμήματος : 21033822214, 2103382209, 21033822110, 21033822106, 2103382152, 2103382367, 2103382446
Στην αρμοδιότητα του Τμήματος Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων (Τμήμα ΑΥΠΣ) υπάγονται :
- Η πλήρης κάλυψη των μηχανογραφικών αναγκών του Επιμελητηρίου από πλευράς ανάλυσης, σχεδίασης, προγραμματισμού, τεκμηρίωσης και υλοποίησης των εφαρμογών του.
- Ο έλεγχος ορθής λειτουργίας κεντρικών συστημάτων (ΠΡΩΤΕΑΣ, e-chamber, Διασύνδεση ΕΒΕΑ με ΓΕΜΗ, Πρωτόκολλο, portal κ.λπ.)
- Η Διαχείριση – Έλεγχος ορθής λειτουργίας δικτύου ΕΒΕΑ, έλεγχος περιστατικών ασφαλείας
- Η ενημέρωση των web sites/portal του ΕΒΕΑ (κεντρικό portal, intranet, EBEA TV κλπ)
- Η τεχνική υποστήριξη την χρηστών του ΕΒΕΑ σε επίπεδο hardware και software
- Η παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων που αφορούν στις νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η υποβολή σχετικών προτάσεων-εισηγήσεων στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου για ενδεχόμενη συμμετοχή του ΕΒΕΑ, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί ωφέλιμο για τους σκοπούς του Επιμελητηρίου και τη γενικότερη προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων – μελών του.
Κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης του ΕΒΕΑ
Το ΕΒΕΑ διαθέτει κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης που αποτελείται από:
- Κεντρικά συστήματα υψηλής απόδοσης, προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας, υλοποιημένα σε cluster mode.
- Σταθμούς εργασίας(PC’s) οι οποίοι συνδέονται μέσω δομημένης καλωδίωσης οπτικής ίνας με τα κεντρικά συστήματα.
- Λογισμικό Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που έχει αναπτυχθεί ειδικά για το ΕΒΕΑ, και καλύπτει τις ανάγκες όλων των τμημάτων του ΕΒΕΑ, με στόχο την άμεσαη και online διεκπεραίωση των υπηρεσιακών διαδικασιών (π,χ. Εγγραφές μελών, έκδοση πιστοποιητικών, εισπράξεις συνδρομών & τελών, έκδοση βεβαιώσεων ταμειακής ενημερότητας μελών, θεωρήσεις επωνυμιών & τίτλων, εγγραφές στο ΕΜΕ, κωδικοποιήσεις αντικειμένων δραστηριότητας & προϊόντων των επιχειρήσεων-μελών, καταχωρίσεις συνεργασιών & προσφορών-ζητήσεων κλπ)
Το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων (Τμ. ΑΥΠΣ), σχετικά με το κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης του ΕΒΕΑ, και ασχολείται με:
- Την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του Κεντρικού Συστήματος του ΕΒΕΑ και των σταθμών εργασίας.
- Την ενημέρωση και εκπαίδευση των χρηστών στη χρήση των εφαρμογών του ΕΒΕΑ και την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
- Την σχεδίαση, ανάλυση, και υλοποίηση των απαιτουμένων τροποποιήσεων επί των εφαρμογών του ΕΒΕΑ.
- Την συνεργασία με τις εταιρείες, που έχουν τη συντήρηση του H/W και S/W και την παρακολούθηση της ορθής συντήρησής των.
- Την κάλυψη των αναγκών των τμημάτων του ΕΒΕΑ για την έκδοση μεγάλων εκτυπώσεων ή για την υλοποίηση εκτυπώσεων, που κατά περίπτωση απαιτούνται (και δεν είχαν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό των εφαρμογών) για την παροχή στοιχείων από την τράπεζα πληροφοριών του ΕΒΕΑ .
Μέσω του κεντρικού συστήματος του ΕΒΕΑ έχει αναπτυχθεί online Τράπεζα Πληροφοριών και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΒΕΑ, προσφέρεται στις επιχειρήσεις αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο η δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για:
- Στοιχεία ταυτότητας Επιχειρήσεων.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες ανά δραστηριότητα ( οι δραστηριότητες έχουν κωδικοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΤΑΚΩΔ της ΕΣΥΕ, η οποία είναι ίδια με τη NACE της Ε.Ε. και την ISIC του ΟΗΕ).
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες κατά Προϊόν της κάθε επιχείρησης (παραγόμενο, εμπορευόμενο,, εισαγόμενο, εξαγόμενο, αντιπροσωπευόμενο) το οποίο έχει κωδικοποιηθεί με την μέθοδο INTRASTAT της Ε.Ε, η οποία είναι ίδια με τους 8ψήφιους κωδικούς του διεθνούς Δασμολογίου.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες κατά Προϊόντα σε συνδυασμό με τη χώρα εξαγωγής.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες ανά περιοχές εγκατάστασης (με βάση τους ταχυδρομικούς κώδικες) σε συνδυασμό με τη δραστηριότητά τους.
- Εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, σεμινάρια κ.λ.π.), που διεξάγονται τοπικά και διεθνώς,
- Αιτήματα για Συνεργασίες – Προσφορές – ζητήσεις (για Προϊόντα & Επιχειρήσεις) που περιέρχονται στο ΕΒΕΑ και ενδιαφέρουν Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες,
- Κοινοτικά προγράμματα (οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το αντικείμενο και τους στόχους του κάθε προγράμματος, την αρμόδια αρχή υποβολής προτάσεων ένταξης σ’ αυτό και την ημερομηνία λήξης του).
Το ΕΒΕΑ διαθέτει κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης που αποτελείται από:
- Κεντρικά συστήματα υψηλής απόδοσης, προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας, υλοποιημένα σε cluster mode.
- Σταθμούς εργασίας(PC’s) οι οποίοι συνδέονται μέσω δομημένης καλωδίωσης οπτικής ίνας με τα κεντρικά συστήματα.
- Λογισμικό Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που έχει αναπτυχθεί ειδικά για το ΕΒΕΑ, και καλύπτει τις ανάγκες όλων των τμημάτων του ΕΒΕΑ, με στόχο την άμεσαη και online διεκπεραίωση των υπηρεσιακών διαδικασιών (π,χ. Εγγραφές μελών, έκδοση πιστοποιητικών, εισπράξεις συνδρομών & τελών, έκδοση βεβαιώσεων ταμειακής ενημερότητας μελών, θεωρήσεις επωνυμιών & τίτλων, εγγραφές στο ΕΜΕ, κωδικοποιήσεις αντικειμένων δραστηριότητας & προϊόντων των επιχειρήσεων-μελών, καταχωρίσεις συνεργασιών & προσφορών-ζητήσεων κλπ)
Το Τμήμα Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων (Τμ. ΑΥΠΣ), σχετικά με το κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης του ΕΒΕΑ, και ασχολείται με:
- Την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας του Κεντρικού Συστήματος του ΕΒΕΑ και των σταθμών εργασίας.
- Την ενημέρωση και εκπαίδευση των χρηστών στη χρήση των εφαρμογών του ΕΒΕΑ και την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
- Την σχεδίαση, ανάλυση, και υλοποίηση των απαιτουμένων τροποποιήσεων επί των εφαρμογών του ΕΒΕΑ.
- Την συνεργασία με τις εταιρείες, που έχουν τη συντήρηση του H/W και S/W και την παρακολούθηση της ορθής συντήρησής των.
- Την κάλυψη των αναγκών των τμημάτων του ΕΒΕΑ για την έκδοση μεγάλων εκτυπώσεων ή για την υλοποίηση εκτυπώσεων, που κατά περίπτωση απαιτούνται (και δεν είχαν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό των εφαρμογών) για την παροχή στοιχείων από την τράπεζα πληροφοριών του ΕΒΕΑ .
Μέσω του κεντρικού συστήματος του ΕΒΕΑ έχει αναπτυχθεί online Τράπεζα Πληροφοριών και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΒΕΑ, προσφέρεται στις επιχειρήσεις αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο η δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για:
- Στοιχεία ταυτότητας Επιχειρήσεων.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες ανά δραστηριότητα ( οι δραστηριότητες έχουν κωδικοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΤΑΚΩΔ της ΕΣΥΕ, η οποία είναι ίδια με τη NACE της Ε.Ε. και την ISIC του ΟΗΕ).
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες κατά Προϊόν της κάθε επιχείρησης (παραγόμενο, εμπορευόμενο,, εισαγόμενο, εξαγόμενο, αντιπροσωπευόμενο) το οποίο έχει κωδικοποιηθεί με την μέθοδο INTRASTAT της Ε.Ε, η οποία είναι ίδια με τους 8ψήφιους κωδικούς του διεθνούς Δασμολογίου.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες κατά Προϊόντα σε συνδυασμό με τη χώρα εξαγωγής.
- Επιχειρήσεις ομαδοποιημένες ανά περιοχές εγκατάστασης (με βάση τους ταχυδρομικούς κώδικες) σε συνδυασμό με τη δραστηριότητά τους.
- Εκδηλώσεις (εκθέσεις, ημερίδες, σεμινάρια κ.λ.π.), που διεξάγονται τοπικά και διεθνώς,
- Αιτήματα για Συνεργασίες – Προσφορές – ζητήσεις (για Προϊόντα & Επιχειρήσεις) που περιέρχονται στο ΕΒΕΑ και ενδιαφέρουν Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες,
- Κοινοτικά προγράμματα (οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το αντικείμενο και τους στόχους του κάθε προγράμματος, την αρμόδια αρχή υποβολής προτάσεων ένταξης σ’ αυτό και την ημερομηνία λήξης του).
Περισσότερες πληροφορίες χορηγούνται από το Τμήμα ΑΥΠΣ,
στο τηλ. 210 33822214, 209,110