ΕΒΕΑ: Επένδυση στην καινοτομία
Στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον η καινοτομία είναι βασικός παράγοντας αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας κάθε οικονομίας. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών επενδύει συστηματικά στην ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία, αναλαμβάνοντας πρωτοποριακές πρωτοβουλίες σε εγχώριο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι το πρώτο Επιμελητήριο στην Ελλάδα και την Ευρώπη που δημιούργησε το 2014 Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και στη συνέχεια Επιχειρηματικό Επιταχυντή, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης για την ελληνική οικονομία. Σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε το πρώτο στην Ελλάδα, Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, με στόχο την επαφή καινοτόμων επιχειρήσεων και δραστήριων επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.
Μέχρι σήμερα, η Θ.Ε.Α. έχει ήδη φιλοξενήσει πάνω από 500 επιχειρηματικές ομάδες, τις οποίες υποστήριξε παρέχοντας στέγαση και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων. Αξιοποιούμε την εμπειρία και τη γνώση πιστοποιημένων μεντόρων και συμβούλων, σε θέματα επιχειρησιακής στρατηγικής, μάρκετινγκ και προώθησης πωλήσεων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και νομικών και λογιστικών θεμάτων.
Η στήριξη που παρέχουμε δεν αφορά μόνο το πρώτο βήμα της δημιουργίας τους, αλλά αφορά και την προσπάθεια που κάνουν για μεγέθυνση και διεθνοποίηση. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, έχουμε συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 50 διεθνείς διοργανώσεις καινοτομίας, όπως η Διεθνής Έκθεση Τεχνολογίας Tech Conference στο Τορόντο, το Mobile World Congress 2024 Βαρκελώνη, το Επιχειρηματικό Forum Leap Forward, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Παράλληλα, επενδύουμε σταθερά στη δικτύωση και τις συνεργασίες με φορείς καινοτομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οι παγκόσμιες πλατφόρμες Plug and Play και Prospera Women, το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ, Αρχιμήδης, NBG Seeds, Microsoft Hellas, ΣΕΚΕΕ, AI Catalyst, Enterpreneurs’ Organization Greece. Υλοποιούμε, επίσης, με επιτυχία σημαντικά διασυνοριακά έργα προώθησης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως το Gazelle με χρηματοδότηση από το INTERREG και το SUCCEED, με πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Συμπράττουμε, τέλος, με επιμελητήρια και Δήμους σε όλη τη χώρα, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την υποστήριξη τοπικών δομών.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ΕΒΕΑ είναι σήμερα το πρώτο από την Ελλάδα πλήρως ενταγμένο στο European Business and Innovation Centre Network, το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης της καινοτομίας στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας μας και παράλληλα, δημιουργεί προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της δραστηριότητας μας, παρέχοντας πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία και γνώσεις.
Η Ελλάδα είχε κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια στον τομέα της καινοτομίας. Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η αξία του ελληνικού συστήματος καινοτομίας έχει πολλαπλασιαστεί, η νεοφυής επιχειρηματικότητα αυξάνει σταθερά το μερίδιό της στο ΑΕΠ και ενισχύεται τόσο σε αριθμό επιχειρήσεων όσο και σε κεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Recursive, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ειδικότερα οι νεοφυείς επιχειρήσεις κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 170 εκατ. ευρώ περίπου. Οι κρατικές δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη αυξάνονται σημαντικά, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί θετικές θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών της καινοτομίας και τη στενότερη διασύνδεση της βασικής με την εφαρμοσμένη έρευνα. Η Ελλάδα έχει, επίσης, προσελκύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες επενδύσεις διεθνών εταιριών, που σχετίζονται με την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία.
Στο ΕΒΕΑ είμαστε υπερήφανοι για την συνεπή, ουσιαστική συμβολή μας σε αυτή τη δυναμική πορεία. Είμαστε, κυρίως, έτοιμοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, σε συνεργασία με την Πολιτεία και την αγορά, ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας. Στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση και διεθνοποίηση του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η αύξηση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό, η αύξηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Τα υλικά της επιτυχίας υπάρχουν. Στη χώρα μας διαθέτουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, αξιόλογες πανεπιστημιακές δομές και ερευνητικά κέντρα, αλλά και ένα μεγάλο απόθεμα επιχειρηματικού ταλέντου. Ζητούμενο είναι να συνδέσουμε αυτά τα στοιχεία μεταξύ τους, με εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να διευκολύνουμε τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραγωγή, με τη μορφή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν ταχύτερα, να μεγαλώσουν και να πρωταγωνιστήσουν στον παγκόσμιο στίβο.
Σε αυτόν τον στόχο θέλουμε το ΕΒΕΑ να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί με αυξημένη τεχνογνωσία και εμπειρία, με ακόμη περισσότερες καινοτόμες και αποτελεσματικές δράσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τόσο οι νεοφυείς επιχειρήσεις, όσο και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, να δυναμώσουν το Επιμελητήριό μας με τη συμμετοχή τους στις εκλογές για τη νέα Διοίκηση του ΕΒΕΑ, στις 30 Νοεμβρίου και 1 και 2 Δεκεμβρίου.