Η δυναμική της γυναικείας καινοτομίας
Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα έχουν διαχρονικά αποδειχθεί κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης. Όμως, αυτή η «ατμομηχανή» ευημερίας λειτουργούσε για αιώνες στο μισό της δυναμικότητάς της, αφήνοντας αναξιοποίητο ένα πολύτιμο κεφάλαιο: τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των γυναικών.
Σήμερα, η πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν είναι σημαντική. Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει μεγάλα βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι όλο και περισσότερες εκείνες που εμπιστεύονται τις ικανότητές τους και αξιοποιούν ευκαιρίες, για να μετατρέψουν καινοτόμες ιδέες σε επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτό των ανδρών και η ψαλίδα κλείνει. Καθημερινά συναντάμε επιτυχημένες ιστορίες γυναικείας καινοτομίας, που καταρρίπτουν στεγανά και προκαταλήψεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Διαγωνισμός Καινοτομίας Γυναικείων Επιχειρηματικών Ομάδων, που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ με τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων, που υλοποιεί συστηματικά το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, για την ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρείν και στην εργασία, ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, όπως οι νέες τεχνολογίες. Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να ενθαρρύνει τη νεοφυή και καινοτόμο γυναικεία επιχειρηματικότητα, δίνοντας την ευκαιρία σε δέκα γυναικείες επιχειρήσεις και ομάδες να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης και τη συνεδρίαση της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης στις νικήτριες ομάδες, οι οποίες έλαβαν χρηματικά βραβεία. Ειδικότερα, το πρώτο βραβείο απέσπασε η ομάδα KORI για την ανάπτυξη λογισμικού που διευκολύνει οφθαλμολογικές εξετάσεις, στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο τεχνοβλαστός βιοϊατρικής ABCureD, που επιταχύνει την ανακάλυψη βιοδεικτών και φαρμάκων εισάγοντας τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην GRANDMAMA, για την ανάπτυξη πλατφόρμας που συνδέει οικογένειες με αξιόπιστους φροντιστές, για κατ’ οίκον φροντίδα. Σημειώνεται ότι και οι δέκα διαγωνιζόμενες ομάδες θα ενταχθούν στην Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ, ώστε να διευκολυνθούν στα πρώτα τους βήματα και να βοηθηθούν στην εξεύρεση κεφαλαίων.
Η επιτυχία του διαγωνισμού υπογραμμίζει την αξία και τις δυνατότητες που διαθέτει η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το ΕΒΕΑ και το ΕΕΔΕΓΕ εργάζονται αδιάκοπα για την προώθηση της γυναικείας παρουσίας στο χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας. Με “όχημα” τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων, διεξάγουμε προσκλήσεις και διαγωνισμούς που αφορούν γυναικείες ομάδες ώστε να τους δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση για την είσοδό τους στην επιχειρηματικότητα. Τους παρέχουμε χώρο, εξοπλισμό, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις καινοτομίας και διασύνδεση με επιχειρηματικά κεφάλαια, αλλά και ευκαιρίες δικτύωσης σε συνεργασία με παγκόσμιες πλατφόρμες καινοτομίας, όπως η Prospera Women.
Η ενίσχυση της γυναικείας νεοφυούς επιχειρηματικότητα είναι μια διαρκής επένδυση, που αφορά όχι μόνο την προώθηση της ισότητας, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της κοινωνίας. Στηρίζοντας τις γυναίκες που καινοτομούν, απελευθερώνουμε έναν τεράστιο πλούτο ταλέντου, ιδεών και λύσεων, που μπορούν να διασφαλίσουν προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής επιτυχίας, αλλάζοντας παράλληλα τον κόσμο μας προς το καλύτερο.