Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), «κλειδί» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί πλέον καταλύτη αλλαγών παγκοσμίως, επηρεάζοντας την παραγωγή, την εργασία και το επιχειρείν. Είναι μια εξέλιξη με την οποία πρέπει να συμβιώσουμε, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της και προλαμβάνοντας τους κινδύνους. Η ΤΝ αναμένεται να έχει πολυεπίπεδη επίδραση στην ελληνική κοινωνία έως το 2030. Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, ο αντίκτυπος της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το +9,8%, δηλαδή περίπου 10,7 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ΤΝ ως κινητήριο δύναμη για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Παρά το γεγονός ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν πως η υιοθέτηση λύσεων ΤΝ μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξή τους, η ενσωμάτωσή της στην επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να καλυφθούν τα κενά τόσο στην ενημέρωση, όσο και σε επίπεδο νομοθεσίας και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.
Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές, είναι αναγκαία μια Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτή θα πρέπει να καλύπτει τόσο τεχνολογικές όσο και ηθικές και κοινωνικές πτυχές. Είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με κατευθυντήριες γραμμές για την υπεύθυνη χρήση της ΤΝ, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια, την καινοτομία, την αντιμετώπιση ψηφιακών διακρίσεων και τη μεγιστοποίηση της ανθρώπινης ωφέλειας.
Επιπλέον, θα πρέπει να προσελκυστούν επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής και υποδομές ανάπτυξης αλγορίθμων Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, ενισχύοντας την τεχνολογική ανεξαρτησία της χώρας. Η αύξηση της χρηματοδότησης για Έρευνα και Ανάπτυξη είναι επίσης κρίσιμη. Η πρόσβαση σε ειδικά ρυθμιστικά δοκιμαστήρια (AI sandboxes) θα επιτρέψει τη δοκιμή καινοτόμων συστημάτων σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αναπτύσσουν νέες λύσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Η διασύνδεση μεταξύ ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία, ώστε η έρευνα να μετατρέπεται γρήγορα σε καινοτομία. Ιδιαίτερα η νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ στην ελληνική οικονομία. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν ευέλικτες καινοτομίες που μπορούν να ωφελήσουν πολλαπλά διάφορους κλάδους.
Παράλληλα, η επένδυση στην ψηφιακή εκπαίδευση και την κοινωνική συνοχή θα συμβάλει στη δημιουργία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, προλαμβάνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό εργαζομένων και επιχειρήσεων που δεν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν. Ιδιαίτερη σημασία έχει η στήριξη του τεχνολογικού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι μόνο μέσω χρηματοδοτήσεων, αλλά και με μηχανισμούς συμβουλευτικής καθοδήγησης.
Η μετάβαση στην ΤΝ απαιτεί στρατηγική και αλλαγή νοοτροπίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναζητήσουν λύσεις που δημιουργούν αξία, αναπτύσσοντας μια κουλτούρα όπου η τεχνολογία και οι άνθρωποι αλληλοσυμπληρώνονται. Το ΕΒΕΑ συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια, προωθώντας δράσεις επιμόρφωσης και στηρίζοντας την καινοτομία. Με στοχευμένες πολιτικές, γόνιμες συνεργασίες και την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας, η ελληνική οικονομία μπορεί να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στο μέλλον που διαμορφώνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, με οφέλη για όλους.