Θετικά μηνύματα στη ΔΕΘ
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ περιείχε ένα ισορροπημένο – και δημοσιονομικά συνετό – μείγμα μέτρων, με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Μαζί με λελογισμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων, για την προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, ανακοινώθηκαν και μια σειρά από μέτρα, τα οποία βελτιώνουν περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, στηρίζουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε υλοποίηση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης, ήταν ένα μέτρο που οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις περίμεναν εδώ και χρόνια, ενώ στη σωστή κατεύθυνση είναι και οι βελτιώσεις στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Επίσης, με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – κατά μια μονάδα αντί της μισής, που είχε αρχικά ανακοινωθεί – γίνεται ένα ακόμη βήμα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση της ρευστότητας των εργοδοτών και των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Στις θετικές εξαγγελίες περιλαμβάνονται, επίσης, η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για εκατοντάδες συναλλαγές, καθώς και η κατάργηση μιας σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών για τον περιορισμό του διοικητικού βάρους, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Η διεύρυνση των κινήτρων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την καινοτομία είναι ένα μέτρο που υπηρετεί την προσπάθεια για ενίσχυση και αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Σημαντική παρέμβαση είναι και ο αναπροσανατολισμός της Golden Visa στις επενδύσεις στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, αντί των ακινήτων, σε συνδυασμό με την ίδρυση νέου εθνικού επενδυτικού ταμείου, για τη στήριξη επενδύσεων σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. Τα μέτρα αυτά απαντούν στο αίτημα για υποστήριξη των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια υιοθέτησης καινοτομιών, αλλά και για βελτίωση της πρόσβασης των νεοφυών επιχειρήσεων σε κεφάλαια απαραίτητα για τη μεγέθυνσή τους.
Η προσπάθεια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα στο επόμενο διάστημα: με αποτελεσματική και στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με περαιτέρω βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και στη λειτουργία των αγορών, με ολοκλήρωση των κρίσιμων υποδομών και του χωροταξικού σχεδιασμού.
Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει, επίσης, περισσότερες ακόμη παρεμβάσεις για τη μείωση των φορολογικών και διοικητικών βαρών, για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και για τον στοχευμένο έλεγχο της φοροδιαφυγής, ώστε να μην απαιτείται η επιβολή οριζόντιων μέτρων. Ενόψει της εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. είναι σημαντικό η φορολογική πολιτική να συμβαδίσει με τον συστηματικό εξορθολογισμό των δαπανών και να διατηρήσει τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα, παρέχοντας κίνητρα για νέες, ποιοτικές επενδύσεις.
Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η οικοδόμηση μιας παραγωγικά ισχυρής και δημοσιονομικά υγιούς οικονομίας, ώστε η ανάπτυξη να έχει δυναμισμό, αλλά και διάρκεια και ουσιαστικό θετικό αποτύπωμα στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.