Καινοτομία στην υγεία
Στην μετά-κορωνοιό εποχή, αναδείχθηκε σε παγκόσμιο ζητούμενο η ανασύνταξη των δημόσιων συστημάτων υγείας, ώστε να ανταποκριθούν σε σύνθετες ανάγκες και προκλήσεις. Από τη μια, η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση των χρόνιων παθήσεων, η ανάγκη για συγκράτηση των δαπανών, αλλά και η εντεινόμενη έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, δημιουργούν όλο και ισχυρότερες πιέσεις στο παραδοσιακό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στον αντίποδα βρίσκεται η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της φαρμακευτικής καινοτομίας, καθώς και η ανατρεπτική δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η ανάλυση δεδομένων, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά και για αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων.
Για την Ελλάδα οι προκλήσεις στο δημογραφικό, αλλά και σε δημοσιονομικό επίπεδο, είναι ακόμη εντονότερες. Ο στόχος για ποιοτική βελτίωση της φροντίδας υγείας και – ταυτόχρονα – ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος είναι μια δύσκολη εξίσωση. Η αξιοποίηση της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα μπορεί να αποτελέσει κλειδί στη διαχείρισή της.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα βιοεπιστημών, το οποίο συγκεντρώνει μάλιστα τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα. Διαθέτει, επίσης, ιατρικές σχολές και επιστήμονες με σημαντική δραστηριότητα στην έρευνα, αλλά και μια δυναμική, εξωστρεφή φαρμακευτική βιομηχανία, με εξαγωγές που ξεπέρασαν σε αξία τα 2,5 δισ. ευρώ το 2022, καθώς και αξιόλογο ιατροτεχνολογικό κλάδο.
Τα πλεονεκτήματα αυτά ήδη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον παγκόσμιων εταιρειών του κλάδου – με μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, που δίνουν πρόσθετη ώθηση στο οικοσύστημα. Οφείλουμε και μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο αυτή τη δυναμική.
Η προσπάθεια αυτή απαιτεί πόρους – και σήμερα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε σημαντικά κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – αλλά και ισχυρή μεταρρυθμιστική βούληση για δομικές αλλαγές στο σύστημα υγείας. Προϋποθέτει, επίσης, ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο αναγνωρίζει και προωθεί την καινοτομία, πολιτικές που εξαλείφουν εμπόδια και παρέχουν κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου, των κλινικών μελετών, και της ψηφιακής υγείας, καθώς και ένα σύγχρονο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο για τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Αυτό που κυρίως απαιτείται, είναι η οικοδόμηση κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με στενότερη διασύνδεση κρατικών θεσμών, πανεπιστημίων, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, με αξιοποίηση τεχνογνωσίας, εμπειρία και καλών πρακτικών, για τη στήριξη του επιστημονικού και επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμβάλει ενεργά σε αυτή την κατεύθυνση, με δράσεις που εστιάζουν στην ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξη των επιχειρηματικών προκλήσεων στον κλάδο. Μέσω της Θερμοκοιτίδας μας Νεοφυών Επιχειρήσεων συμπράττουμε με το Hellenic Biocluster HBio, ενώ έχουμε ιδρύσει «Επιτροπή Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Εξοπλισμού», με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς. Παράλληλα, διοργανώσαμε ειδική εκδήλωση για το Μέλλον της Υγείας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, ενώ θα πραγματοποιήσουμε ειδικά εργαστήρια για επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας.
Η εμπειρία της πανδημίας του κορωνοιού ανέδειξε τη σημασία και τα οφέλη της συνεργασίας και της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, έδειξε πως μπορεί να βαδίσει δυναμικά σε αυτόν το δρόμο. Αξίζει να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να αναδείξουμε τον τομέα της υγείας σε καταλυτικό παράγοντα για μια πιο ανθεκτική κοινωνία και μια πιο ισχυρή οικονομία.