Επενδύοντας στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σήμερα καταλύτης αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαμορφώνει νέα δεδομένα στην παραγωγή, στην εργασία, στο επιχειρείν, στην καθημερινότητα όλων μας. Είναι μια αναπόφευκτη, μη αναστρέψιμη εξέλιξη με την οποία πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, αξιοποιώντας τα πολλαπλά πλεονεκτήματά της και προλαμβάνοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Είτε ως τεχνολογία γενικής χρήσης είτε ως ειδικού σκοπού, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να έχει πολυεπίπεδη επιρροή στην ελληνική κοινωνία μέχρι το 2030, με τις προοπτικές για τη φύση αυτής της επίδρασης να είναι κατά κύριο λόγο θετικές. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, ο σωρευτικός αντίκτυπος της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI) στο ΑΕΠ της χώρας, υπολογίζεται στο +5.5% ως το 2030 – δηλαδή, 10,7 δισ. ευρώ – ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και +9.8%.
Η Ελλάδα έχει, επομένως, κάθε λόγο να επενδύσει στην υλοποίηση αυτών των προοπτικών. Η τεχνητή νοημοσύνη οφείλει και μπορεί να αναδειχθεί σε κινητήριο δύναμη για την αναβάθμιση της παραγωγικότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της καινοτομίας, την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικότερου κράτους και τη διαμόρφωση ενός υγιούς, ανθεκτικού μοντέλου ανάπτυξης.
Ωστόσο, η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, παρ’ όλο που 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν πως η υιοθέτηση λύσεων Gen AI μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξή τους. Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, έλλειμμα σχετικής ενημέρωσης της κοινωνίας, καθώς και επαρκούς θεσμικού πλαισίου για τον συγκεκριμένο τομέα.
Για την κάλυψη αυτών των κενών απαιτείται συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και των επιχειρηματικών φορέων. Είναι, επίσης, σημαντικό να αξιοποιηθεί η δυναμική της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την ανάπτυξη εφαρμογών και τη διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, με τη στενότερη διασύνδεση ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιστημόνων, νεοφυών και εδραιωμένων επιχειρήσεων, καθώς και φορέων χρηματοδότησης.
Το ΕΒΕΑ αναλαμβάνει ήδη δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τις δομές και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει τα τελευταία δέκα χρόνια, ως αρωγός για την ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων, υπέγραψε πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Θ.Ε.Α. και του Ομίλου Τεχνητής Νοημοσύνης Ai Catalyst, για την προώθηση της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία, μέσω της ανταλλαγής γνώσης και της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών. Επενδύοντας έγκαιρα σε αποτελεσματικές πολιτικές, αλλά και γόνιμες συμπράξεις, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό επιχειρείν και η οικονομία της χώρας, θα τοποθετηθεί δυναμικά στο μέλλον που διαμορφώνει η Τεχνητή Νοημοσύνη.