Γυναίκες και αγορά εργασίας
Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης, πέρα από θέμα δικαιωμάτων, αντιμετωπίζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο ως κρίσιμη παράμετρος οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για την Ελλάδα, όπου η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, αποτελεί μια από τις σημαντικές δομικές αδυναμίες της εγχώριας οικονομίας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, η διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας και της αύξησης των αμοιβών τους, με αυστηρή εφαρμογή των νόμων για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων, περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και την επίτευξη της ουσιαστικής σύγκλισης του ελληνικού με το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα.
Ωστόσο – και παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια – οι γυναίκες στη χώρα μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια και διακρίσεις στο χώρο εργασίας, εξαιτίας του φύλου τους.
Πρόσφατα το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Microsoft πραγματοποίησε έρευνα, για την χαρτογράφηση και την αποτύπωση της αντίληψης των γυναικών για τη θέση τους στην αγορά εργασίας, καθώς και για την ανάδειξη βασικών ζητημάτων που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτή. Όπως προκύπτει από την έρευνα, μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος δήλωσαν ότι έχουν βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, καθώς και ότι έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εξέλιξή τους λόγω του φύλου τους. Επιπλέον, το 78,5% πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη, καθώς και ότι έχει συναντήσει περιπτώσεις όπου άνδρες τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης. Τέλος, παρότι 1 στις 2 ερωτηθείσες πιστεύει ότι έχει υπάρξει βελτίωση,σε θέματα ισότητας στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, το 82% του συνόλου των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων στον χώρο εργασίας.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι απαιτείται συνέχιση των προσπαθειών, για την καταπολέμηση των εμποδίων και των ανισοτήτων που παραμένουν, όσον αφορά την πρόσβαση, την παραμονή και την εξέλιξη των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της έρευνας, το ΕΒΕΑ, το ΕΕΔΕΓΕ και η Microsoft έχουν ήδη προχωρήσει στην πρωτοβουλία Empowering Women 45+, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε 100 άνεργες γυναίκες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας. Στόχος του είναι να παρέχει στις ωφελούμενες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για μια επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας και καριέρας. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν ειδικά Σεμινάρια Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, που εστιάζουν στην οικοδόμηση προσωπικής επαγγελματικής ταυτότητας, σε στρατηγικές και νέα εργαλεία αναζήτησης εργασίας, σε δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης για συνεντεύξεις. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, τρείς Κύκλοι Συμβουλευτικής (Coaching) σε θέματα όπως, ενδεικτικά ,η διαχείριση χρόνου, η αντιμετώπιση στερεοτύπων στο χώρο εργασίας, ενώ το πρόγραμμα θα παρέχει και πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό και πιστοποιήσεις.
Η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που επιτρέπει στις γυναίκες να αποκτήσουν δεξιότητες, να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση, οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων τόσο της Πολιτείας, όσο και των επιχειρήσεων. Είναι ζήτημα ίσων ευκαιριών, κοινωνικής συνοχής, αλλά και παραγωγικότητας και ανάπτυξης, τώρα και στο μέλλον.