Σύγχρονο ψηφιακό κράτος
Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι ένα ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα του συνόλου των πολιτών και των επιχειρήσεων. Είναι ταυτόχρονα όρος επιβίωσης, ανάπτυξης και προόδου για τη χώρα μας, σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται από την ψηφιακή τεχνολογία. Πρόκειται για το στοιχείο που κάνει τη διαφορά στην ικανότητα ενός κράτους να λειτουργεί αποδοτικά, να αντιδρά και να διαχειρίζεται κρίσεις, να αξιοποιεί δεδομένα και να λαμβάνει ενημερωμένες αποφάσεις, να αντιμετωπίζει προκλήσεις που αφορούν το παρόν αλλά και το μέλλον.
Είναι αδιαμφισβήτητη η πρόοδος που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, καλύπτοντας ένα μέρος της απόστασης από τις προηγμένες ψηφιακά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την πανδημία να λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων, σήμερα παρέχονται ψηφιακά πάνω από 1.600 υπηρεσίες μέσω του gov.gr ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης στο ελληνικό δημόσιο, με τον ψηφιακό βοηθό mAIgov.
Βεβαίως η προσπάθεια χρειάζεται να συνεχιστεί, καθώς παρά τη θεαματική βελτίωση, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πίσω από το μέσο όρο της Ε.Ε. των 27 σε θέματα ψηφιακής ωριμότητας του Δημοσίου. Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου όχι μόνο να μειώσουμε το χάσμα, αλλά να συμβαδίσουμε με τους πρωτοπόρους της Ευρώπης, στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης.
Ζητούμενο σε αυτή την προσπάθεια – πέρα από την επιτάχυνση – είναι η διεύρυνση και η εμβάθυνση της ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν τα βήματα για τη δημιουργία ενιαίων σημείων πρόσβασης, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των εφαρμογών, για την αναβάθμιση της παροχής ανοιχτών δεδομένων, την υιοθέτηση πολυκαναλικών συστημάτων εξυπηρέτησης, την εισαγωγή τεχνολογιών blockchain κ.ά. Είναι, επίσης, απαραίτητη η περαιτέρω αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αναβάθμιση των φορολογικών ελέγχων, για την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, για την πρόληψη φυσικών καταστροφών.
Ειδικά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πλήρη ψηφιοποίηση των διεπαφών με το δημόσιο τομέα, αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών προτού αυτές ψηφιοποιηθούν. Αναμένουμε, επίσης, την εφαρμογή νέων εργαλείων, όπως η υπηρεσία e-Know Your Business (e-ΚΥΒ), η οποία αναμένεται να απλοποιήσει περαιτέρω χρονοβόρες διαδικασίες για τις επιχειρήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση κάθε μεταρρύθμισης στο μέτωπο της ψηφιακής διακυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες της μετάβασης.
Η ψηφιακή τεχνολογία οφείλει να αποτελέσει το όχημα μετάβασης σε μια δημόσια διοίκηση που δεν αντιδρά απλώς, αλλά μπορεί παράλληλα να προβλέπει, να προετοιμάζεται, να καλύπτει έγκαιρα και ποιοτικά τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό το ότι σήμερα όλοι – κράτος, επιχειρήσεις, φορείς, επιστημονική κοινότητα – έχουμε κινητοποιηθεί στη σωστή κατεύθυνση. Όμως, χρειάζεται να συνεχίσουμε να τρέχουμε γρηγορότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν κενά, που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και – κυρίως – να φροντίσουμε ώστε κανείς να μη μείνει πίσω.