Σε ανοδική πορεία τα ακίνητα
Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είχε ανέκαθεν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα προηγούμενα χρόνια η αγορά των ακινήτων βίωσε έντονες διακυμάνσεις: από την ταχύρρυθμη ανάπτυξη με όχημα τον εύκολο δανεισμό, στην κατάρρευση των τιμών που προκάλεσε η οικονομική κρίση και στις ανατροπές, που έφερε στη συνέχεια η πανδημία.
Σήμερα η αγορά ακολουθεί και πάλι ανοδική πορεία, καλύπτοντας σταδιακά το χαμένο έδαφος. Οι τιμές των κατοικιών πλησιάζουν τα επίπεδα προ της κρίσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναθερμαίνεται. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η ανάκαμψη αυτή στηρίζεται σε υγιέστερες βάσεις σε σχέση με το παρελθόν, καθώς αντικατοπτρίζει μια ισχυρή επενδυτική ζήτηση από το εξωτερικό και χρηματοδοτείται σε πολύ μεγαλύτερο μέρος από ίδια κεφάλαια. Αποτυπώνει μια σειρά από θετικές εξελίξεις για τους ιδιοκτήτες, όπως η απαλλαγή από τον φόρο γονικών παροχών και δωρεών μέχρι 800.000 ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η πρόσφατη λειτουργία του Ψηφιακού Φάκελου Μεταβίβασης Ακινήτου. Αποτυπώνει κυρίως την αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που επιβεβαιώθηκε και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Σαφώς προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, με γεωπολιτικές αναταράξεις, αυξημένο πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια. Ωστόσο η ελληνική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις να διατηρήσει την ελκυστικότητα και τη δυναμική της, τόσο στα οικιστικά ακίνητα όσο και στα ακίνητα για επαγγελματική και επενδυτική χρήση.
Για να αξιοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο αυτή η δυναμική, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τώρα προβλήματα και εκκρεμότητες του χθες, με το κατάλληλο πλέγμα θεσμικών, διαρθρωτικών και φορολογικών μέτρων. Χρειάζεται μια δίκαιη, ορθολογική και σταθερή φορολογική πολιτική για τα ακίνητα, η οποία κινητροδοτεί την ποιοτική ανάπτυξη της αγοράς, τονώνει τις επενδύσεις, αυξάνει την αξία των ακινήτων και στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Χρειάζεται, παράλληλα, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που δυναμώνουν την αγορά: με ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών, την επέκταση της ψηφιοποίησης, την παροχή κινήτρων για την αναβάθμιση και εκμετάλλευση των ακινήτων.
Είναι, επίσης, ανάγκη να υπάρξει διάλογος και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, όπως είναι η μειωμένη προσφορά κατοικιών για εκμίσθωση κύριας κατοικίας, η παλαίωση του κτιριακού δυναμικού, το μεγάλο ζητούμενο της κοινωνικής στέγης, το θέμα της ασφάλισης των κτιρίων, η ρεαλιστική διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Όλα αυτά τα ζητήματα απαιτούν γενναίες πολιτικές και κυρίως κουλτούρα αμοιβαίας κατανόησης. Το ΕΒΕΑ, εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά και υπεύθυνα στο σχετικό διάλογο, διατυπώνοντας προτάσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και πραγματική κοινωνική ανταποδοτικότητα.