Δράσεις Ενεργειακής Μετάβασης
Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την επιχειρησιακή συνέχεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των οργανισμών.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δράση, έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει ενεργά στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βιώσιμη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών.
Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζει από το 2023 στρατηγική μείωσης των εκπομπών που προκύπτουν από τις δραστηριότητές του, με στόχο την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας (carbon neutrality) έως το 2025. Αφετηρία για το σχεδιασμό της, ήταν ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος του οργανισμού για τα έτη 2021 και 2022, μέσω ανεξάρτητου διαπιστευμένου φορέα επαλήθευσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Υλοποιώντας με συνέπεια τη στρατηγική του, το ΕΒΕΑ εφαρμόζει σήμερα ένα σύνολο στοχευμένων δράσεων, για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών του εγκαταστάσεων, με αποκλειστική χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αντιστάθμισης εκπομπών.
Σε μια κίνηση ουσίας, αλλά και υψηλού συμβολισμού, προχώρησε πρόσφατα στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Ενεργειακού Συμψηφισμού στη στέγη των κεντρικών του εγκαταστάσεων στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο σύστημα, ισχύος 19,8kWp θα καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του ΕΒΕΑ, έχοντας ετήσια παραγωγή άνω των 30.000 kWh πράσινης ενέργειας και θα μειώσει αισθητά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.
Η επένδυση αυτή επιβεβαιώνει τη στήριξη του Επιμελητηρίου στη βιώσιμη ανάπτυξη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα οφέλη της εγκατάστασης συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, για τις επιχειρήσεις, για την οικονομία και την κοινωνία.
Ειδικότερα η εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να περιορίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, αλλά και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις συμβατικές πηγές, να συγκρατήσουν το λειτουργικό τους κόστος και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής του net metering, οι επιχειρήσεις μπορούν να διοχετεύουν την πλεονάζουσα ενέργεια πίσω στο δίκτυο, προωθώντας ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό ενεργειακό και «πράσινο» οικοσύστημα. Αυτό είναι κάτι που βοηθά όχι μόνο τις μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά συμβάλλει συλλογικά για ένα πιο «πράσινο» περιβάλλον, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η επιτάχυνση της μετάβασης προς την πράσινη και βιώσιμη ενέργεια, πέρα από επιτακτική ανάγκη, μπορεί να αποτελέσει παράλληλα ευκαιρία ανάπτυξης, προωθώντας την καινοτομία την απασχόληση στον κλάδο των ΑΠΕ, δημιουργώντας ανταγωνιστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.
Το ΕΒΕΑ, ως το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, με ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και συνολικά της ελληνικής οικονομίας με όρους βιωσιμότητας, συνεχίζει να δίνει το παράδειγμα και να πρωτοστατεί σε δράσεις ενεργειακού μετασχηματισμού. Δεν παύει, παράλληλα, να σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων – μελών του.