Το ΕΒΕΑ στηρίζει τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Οι πρόσφατες, πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία ήταν μια οδυνηρή υπενθύμιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε τοπική, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή, στις υποδομές, στις περιουσίες και στις επιχειρήσεις.
Η ανακούφιση των πληγέντων αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από τα μέτρα της Πολιτείας, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση του συνόλου των φορέων της κοινωνίας και της αγοράς.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, έχει αναλάβει ήδη δράση για την υποστήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων των περιοχών της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την ακραία κακοκαιρία.
Σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων, δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή τη συγκέντρωση και την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε να διατεθούν στους πλημμυροπαθείς μέσω των τοπικών Επιμελητηρίων. Επίσης, το ΕΒΕΑ ενεργοποιεί τον ειδικό λογαριασμό που διαθέτει, ώστε όσες επιχειρήσεις – μέλη του το επιθυμούν, να συνεισφέρουν οικονομικά στην υποστήριξη των πληγέντων. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα διατεθεί μέσω των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας.
Παράλληλα, αναπτύσσει ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υπηρεσιών για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τοπικών Επιμελητηρίων, το ΕΒΕΑ θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πραγματογνωμοσύνης για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από τις πλημμύρες. Επιπλέον, θα αναλάβει τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, μέσω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνει το ΕΒΕΑ στο εξωτερικό.
Τέλος, καθώς η κλιματική αλλαγή αναμένεται να εντείνει τη συχνότητα ακραίων φαινομένων, όπως αυτά που βιώσαμε πρόσφατα, το ΕΒΕΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προετοιμασία των επιχειρήσεων στο μέλλον. Ειδικότερα, πρόκειται να πραγματοποιήσει μελέτη εκτίμησης κινδύνου (risk analysis) ακραίων φαινομένων, τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όσο και για την περιοχή της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα αρμόδια Επιμελητήρια.
Τα δραματικά γεγονότα στη Θεσσαλία αναδεικνύουν, ακόμη πιο επιτακτικά, την ανάγκη για προσαρμογή της χώρας, των υποδομών, των επιχειρήσεων και των κοινωνιών στις συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Απαιτείται συστράτευση και σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και ευρύτερη προετοιμασία των υποδομών, των δραστηριοτήτων και του κρατικού μηχανισμού, ενόψει των νέων κινδύνων.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως επιβάλλει ο ευρύτερος ρόλος και η αντίληψή του, συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια. Στηρίζει τους πλημμυροπαθείς συνανθρώπους μας, αναλαμβάνοντας παράλληλα δράσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον.