Δέσμευση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ευρέως η ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο, βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης, το οποίο είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και του αύριο. Ενισχύεται, ταυτόχρονα, το αίτημα για συστράτευση σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, η γεωπολιτική αστάθεια, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενσωμάτωση των τριών πυλώνων της Αειφόρου Ανάπτυξης που αφορούν το Περιβάλλον, την Κοινωνία, τη Διακυβέρνηση – είναι πλέον μονόδρομος για τις επιχειρήσεις. Είναι ένας δρόμος στον οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος ξεκίνησε να βαδίζει συντεταγμένα, με την υιοθέτηση των 17 Αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των Αρχών του Global Compact για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σήμερα, τα βήματα επιταχύνονται σημαντικά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των νέων υποχρεώσεων και προτύπων αναφοράς, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, εκπροσωπώντας τις 120.000 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, υποστηρίζει ενεργά αυτή την αλλαγή υποδείγματος. Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης το ΕΒΕΑ συμμετέχει από το 2008 – ως κύριο ιδρυτικό μέλος – στο Ελληνικό Δίκτυο Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (UN Global Compact Network Hellas), σχετικά με την υποστήριξη των 10 Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου του Ο.Η.Ε. στους τομείς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Συνθηκών Εργασίας, της Περιβαλλοντικής Προστασίας και της Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Στόχος μας σήμερα παραμένει να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός γόνιμου και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και μιας νέας, σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας, στηριγμένης στους πυλώνες της βιωσιμότητας, της υπευθυνότητας, της ηθικής διακυβέρνησης. Μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες, δράσεις και συνεργασίες, επιχειρούμε να διευρύνουμε την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να αναδείξουμε το ρόλο της επιχειρηματικότητας στην αντιμετώπιση συστημικών προβλημάτων, να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών, να διαδώσουμε καλές πρακτικές.
Στο σύγχρονο περιβάλλον, πέρα από ηθική και κοινωνική επιταγή, η αειφόρος ανάπτυξη αναδεικνύεται σε ζήτημα οικονομικού ρεαλισμού και κριτήριο ανταγωνιστικότητας. Όπως δείχνουν όλο και περισσότερες έρευνες, οι επιχειρήσεις με υψηλές επιδόσεις στα κριτήρια της Βιώσιμης Ανάπτυξης επιτυγχάνουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Η πρόοδος που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι σημαντική, με όλο και περισσότερες εταιρείες να ενσωματώνουν τα κριτήρια βιωσιμότητας στη στρατηγική και στις καθημερινές πρακτικές τους. Έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίξουμε την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τους όρους για ένα βιώσιμο, δίκαιο μέλλον.