Συνένωση δυνάμεων για τις δεξιότητες και την απασχόληση
Η έλλειψη δεξιοτήτων αναδεικνύεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΕΒΕΑ, πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ότι η Πολιτεία θα πρέπει να προωθήσει τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται, ενώ σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν προσφέρει στους αποφοίτους τις απαιτούμενες γνώσεις για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα δε με το 23,3% των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν στενότερη σχέση με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης οφείλουν να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα, τόσο για την Πολιτεία όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο, μέσω των θεσμοθετημένων εκπροσώπων του. Κοινός στόχος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων – ιδιαίτερα ψηφιακών – οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας, καλύπτουν τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και μπορούν, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουν υψηλότερη απασχολησιμότητα και καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους.
Σε αυτή την προσπάθεια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά μέσα από σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών. Πρόσφατα το ΕΒΕΑ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με σκοπό την τακτική συνεργασία σε θέματα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Η συνεργασία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την από κοινού αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους τομείς της προώθησης της απασχόλησης, της απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling και reskilling), καθώς και της δημιουργίας επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με ψηφιακές υπηρεσίες για ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, καθώς και τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων. Επιπλέον, σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η πλατφόρμα https://career.acci.gr, η οποία συμβάλει στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΑ και ταυτόχρονα στην εύρεση εργασίας από ανέργους.
Παράλληλα, με σκοπό την αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το ΕΒΕΑ προωθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια την αξιοποίηση θεσμών και καλών πρακτικών που λειτουργούν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείο αναφοράς αποτελεί ο θεσμός της Μαθητείας, ο οποίος με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αύξηση της απασχόλησης των νέων, εδραιώνοντας τη σύνδεση μεταξύ της μαθησιακής διαδικασίας και της αγοράς εργασίας. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την αύξηση της απασχόλησης αποτελεί και η τυπική αναγνώριση των δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΒΕΑ, μέσω του Διεπιμελητηριακού Φορέα Πιστοποίησής του, πιστοποιεί τις δεξιότητες φυσικών προσώπων, καθώς και επαγγέλματα για τα οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, στοχεύοντας στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των ατόμων.
Η σύζευξη των δεξιοτήτων και της προσφοράς εργασίας με τις ανάγκες της αγοράς στηρίζεται στην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των επιχειρηματικών φορέων. Με διάλογο, συνεργασία και αξιοποίηση του συνόλου των πόρων, των εργαλείων και της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε, μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη για ενδυνάμωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας.