Οικονομική διπλωματία
Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από ποικίλες αντιξοότητες – πανδημία, γεωπολιτική αναταραχή, ενεργειακή κρίση, άνοδο του κόστους – οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ. Το 2022 για πρώτη φορά ξεπέρασαν το φράγμα των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αξία και συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά και το πρώτο τρίμηνο του 2023, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνονται, η γεωπολιτική αβεβαιότητα εντείνεται και νέες αγορές αναδύονται. Αντίθετα, είναι επιβεβλημένη η διαρκής εγρήγορση, η διεύρυνση του «χαρτοφυλακίου» των ελληνικών εξαγωγών, με στροφή σε νέες περιοχές, αλλά και με διερεύνηση και αξιοποίηση νέων ευκαιριών σε υφιστάμενες αγορές, που παρουσιάζουν αυξημένες δυνατότητες.
Σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικός ο ρόλος της Πολιτείας και ιδιαίτερα του δικτύου των ΟΕΥ, που λειτουργεί σήμερα ως αιχμή του δόρατος της οικονομικής διπλωματίας της χώρας. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών υποστηρίζει διαχρονικά ότι η ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών και η προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων, στηρίζεται στην ενίσχυση και στη στρατηγική διεύρυνση του υφιστάμενου δικτύου των γραφείων ΟΕΥ.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι κάθε διαδικασία σύστασης ή αναδιάταξης γραφείων ΟΕΥ θα στηρίζεται σε διάλογο μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών και των εκπροσώπων της αγοράς. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση, ώστε οι όποιες αλλαγές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, να προωθούν το στόχο της αξιοποίησης νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, να απαντούν στο ενδιαφέρον για δυνητικές συνεργασίες, να υπηρετούν στην πράξη την εθνική στρατηγική εξωστρέφειας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει, επίσης, να συνεχιστεί η τροφοδότηση του κλάδου των ΟΕΥ μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς πρόκειται για διαδικασία άρτια και αξιοκρατική, η οποία διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο των στελεχών και – αντίστοιχα – των υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Για το ΕΒΕΑ, το οποίο εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας, η προώθηση της εξωστρέφειας παραμένει κεντρική προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό, επενδύει στη συνεργασία με όλους τους φορείς του οικοσυστήματος εξωστρέφειας – με το υπουργείο Εξωτερικών και το δίκτυο των Γραφείων ΟΕΥ, με τον οργανισμό Enterprise Greece και με την Export Credit Greece – ενώ συμμετέχει ενεργά στο Συμβούλιο Εξωστρέφειας. Παράλληλα, συνεχίζει να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες του προς τις επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΑ, χτίζοντας σταδιακά μια «εργαλειοθήκη, που καλύπτει κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας.
Ο εξωστρεφής μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας συνθήκη, αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια να έχουμε ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη. Με σύγχρονα οργανωμένη και αποτελεσματική οικονομική διπλωματία, με διάλογο και συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων της αγοράς, μπορούμε να κατακτήσουμε ακόμη υψηλότερους στόχους.