Τι ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα
Της Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας, τη ραχοκοκαλιά της όπως είθισται να λέγεται. Αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα και συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ακριβώς επειδή βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας, είναι απόλυτα λογικό να δέχονται κραδασμούς κάθε φορά που η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο, το ΕΒΕΑ, επενδύει συστηματικά, μέσω της διεξαγωγής ερευνών, στην καταγραφή των πραγματικών αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορεί να σχεδιάζει στοχευμένες δράσεις και υπηρεσίες προς τα μέλη του, αλλά και να διατυπώνει ρεαλιστικές, τεκμηριωμένες προτάσεις προς την Πολιτεία.
Η δεύτερη κατά σειρά έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Deloitte, έρχεται να επιβεβαιώσει, με τα ευρήματά της, την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το πιο θετικό ίσως εύρημα αφορά στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς 4 στις 5 επιχειρήσεις δηλώνουν, όχι μόνο ότι αυτή παραμένει καθοριστικός παράγοντας στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, αλλά και ότι οι ίδιες διαθέτουν πλέον σε ικανοποιητικό βαθμό την απαραίτητη τεχνογνωσία για συναφή θέματα.
Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν ένα κλίμα ρεαλιστικών προσδοκιών, που μεταφράζεται σε αυξημένη διάθεση για επενδύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη για περισσότερες δράσεις διάχυσης και επικοινωνίας ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις διαθέσιμες ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν κρίσιμες για την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητά τους προκλήσεις, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η εξωστρέφεια και η εύρεση προσωπικού με κατάλληλες δεξιότητες.
Προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι 3 στις 5 επιχειρήσεις θεωρούν πως η πράσινη μετάβαση είναι το ίδιο σημαντική με την ψηφιακή, ενώ σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, οι επιχειρήσεις φαίνεται να διαθέτουν σε λίγο υψηλότερο βαθμό την απαραίτητη τεχνογνωσία στα θέματα πράσινης μετάβασης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προτάσεις των ίδιων των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η μείωση της γραφειοκρατίας, η σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών είναι κάποιες από αυτές. Καθοριστικοί παράγοντες για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ακόμα η ευκολότερη πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και δάνεια, η διαρκής επιμόρφωση των επιχειρηματιών σε θέματα χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ, η υποστήριξη της διεθνοποίησης των εξαγωγών και η ανάπτυξη στρατηγικών σημείων ενημέρωσης για την πράσινη μετάβαση.
Εν κατακλείδι, τα κύρια συμπεράσματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τις μικρότερες.
- Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ή σχεδιάζει να αποκτήσει εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία προβλέπεται είτε να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα είτε να αυξηθεί για τις περισσότερες επιχειρήσεις.
- Είναι θετικό ότι οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι διαθέτουν ή πρόκειται να αναπτύξουν επενδυτικό πλάνο, ενώ από αυτές η 1 στις 2 εξ αυτών πραγματοποιεί ήδη ή πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις σημαντικού συνολικού ύψους.
- Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν ενστερνιστεί τα δυνητικά οφέλη από την πράσινη μετάβαση στον ίδιο βαθμό που τα αναγνωρίζουν για την ψηφιακή μετάβαση. Ωστόσο, παρατηρείται μία πρόοδος, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως προς τη διάθεση τεχνογνωσίας σε θέματα πράσινης μετάβασης.